Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Espanjan pyttipannu, paella

Paella on kätevä kesäruoka, sillä se on yhden astian taktiikalla tehtävä ruoka ja aineosia on helppo vaihdella ruokailijoiden mieltymysten mukaan. Jos mökkikaupasta ei simpukoita, kurkumaa tai jotain muuta ruoka-ainetta löydy, voi sen jättää pois tai korvata jollain muulla kuten kunnon pyttipannussa kuuluukin. Paellan valmistuksessa on kolme keskeistä asiaa: sofriton valmistus, oikeanlainen riisi ja paellapannu. Sofrito on tomaattikastike, joka on helppo tehdä. Tomaatit, sipuli ja valkosipulit vain paistetaan oliiviöljyssä. Sofritoa voi käyttää sellaisenaan kastikkeena riisille tai paistetuille kananmunille. Yleensä sitä käytetään kuitenkin paellassa. Paellariisi on pyöreäjyväinen arborio-riisi, jonka tärkkelyspitoisuus on korkea. Puuroutumaton riisi imee hyvin nestettä säilyttäen silti purutuntuman. Oikeaoppisesti ruoka tehdään paellapannussa, mutta tässä kohtaa voi huijata ja tehdä ruuan joko wokkipannussa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Paella 4 tomaattia oliiviöljyä 4 valkosipulin kynttä murskattuna 1 keltasipuli 3 kanan rintafilettä 150 g chorizo-makkaraa 4 dl arborio-riisiä 3 dl valkoviiniä 5–8 dl kanalientä 250 g katkarapuja 1 paprika 1 pussi herneitä (simpukoita) (mustekalarenkaita) tulista paprikajauhetta kurkumaa tai sahramia rouhittua mustapippuria suolaa persiljapuntti 1 sitruuna Kuumenna oliiviöljy ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia hetki, älä polta. Lisää pilkotut tomaatit ja pyörittele pannulla muutama minuutti. Laita sofrito sivuun odottamaan. Suikaloi kana ja paistele kypsäksi oliiviöljyssä. Siirrä sivuun odottamaan. Pyyhkäise pannulta suurimmat öljyt pois ja laita pannulle silputtu chorizo-makkara. Paista muutama minuutti ja lisää mukaan pieneksi pilkottu paprika. Lisää arborio-riisi ja kääntele muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla, paprikajauheella ja värjää keltaiseksi kurkumalla. Lorauta viini sekaan ja hämmennä, kunnes viini on imeytynyt. Lisää sofrito ja kanapalat mukaan ja sekoita hyvin. Lisää pannulle 5 dl kanalientä ja anna riisin hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia kannen alla. Lisää tarvittaessa lientä. Kun riisi on mukavasti kypsää, sekoita mukaan herneet, simpukat, katkaravut ja mustekala. Kääntele muutama minuutti, jotta äyriäiset kypsyvät, mutta eivät sitkisty. Maistele ja mausta tarvittaessa lisää. Koristele persiljasilpulla sitruunalohkoilla. Estaba delicioso! Tiina Perähannu-Silvola