Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Leipuri saa olla luova – seitsemän lapsen äiti Jenna Friberg opiskeli itselleen unelmien ammatin

31-vuotias Jenna Friberg menetti sydämensä leipomiselle jo neljävuotiaana, kun hän pyöräytti mummin luona ensimmäiset pullansa. Nykyisin Friberg ilahduttaa leipomuksillaan jo omia lapsiaan, ja moni keittiössä syntyvä herkku muistuttaa kaunista taideteosta. Alun perin Friberg opiskeli lähihoitajaksi, mutta tehtyään työtä 12 vuotta hän huomasi, ettei kolmivuorotyö sovi yhteen suurperheen arjen kanssa. Niinpä hän päätti toteuttaa haaveensa ja opiskeli Raumalla leipuri-kondiittoriksi. Opintonsa Jenna Friberg onnistui suorittamaan huikean nopeassa ajassa. Opintojen suorittamiseen on varattu aikaa kolme vuotta, mutta Friberg suoritti tutkintonsa puolessatoista vuodessa. – Opintojen ollessa vielä kesken mietin välillä, oliko tämä sittenkään oikea hetki aloittaa opinnot. Olen seitsemän lapsen äiti, ja opiskeluarki tuntui välillä melko raskaalta. Nyt voin kuitenkin sanoa käsi sydämellä, että tein oikean ratkaisun, Friberg pohtii.   Erilaisia trendejä nousee usein esiin myös leipomisen saralla. – Tällä hetkellä leivontatrendeistä ovat pinnalla erilaiset syötävät kukat, joilla voi koristella vaikkapa kakkuja. Muun muassa apilat, kehäkukka, orvokki, ruusut ja ruiskaunokki soveltuvat hyvin syötäviksi koristeiksi. Vegaaniset ja gluteenittomat leivonnaiset ovat myös suosiossa ja erilaiset peilikiille- ja keksikakut nostavat myös suosiotaan, Friberg kertoo. Lapsia ei haittaa lainkaan se, että Jenna Friberg tuo töitä kotiin, vaan leipomispäivä otetaan aina ilolla vastaan. Rasmuksen ehdoton suosikki on joulupiparitaikina, joka Fribergeillä tehdään aina itse. Elmerin ja Vernerin mielestä raparperipiparit ja mansikkakakku ovat suurinta herkkua.   Tällä hetkellä Jenna Friberg elää unelmaansa. Pitkäaikainen haave toteutui, kun hän pääsi töihin Laitilaan Tiihosen leipomoon, jossa leivosten teossa saa käyttää myös omaa luovuuttaan. – Kuka tietää, ehkä jonain päivänä perustan oman pienen kahvilan, mutta se saa nyt odottaa. Juuri nyt nautin unelmieni työpaikasta, Friberg hymyilee. Osan leipomustensa raaka-aineista Jenna Friberg saa kotoa. Takapihalla nimittäin kotkottaa 11 kanaa, joiden munia käytetään ahkerasti kotikeittiössä. – Tulevaisuudessa olisi tarkoituksena olla täysin omavarainen kananmunien suhteen, sanoo Friberg. Pohja: 200 g Oreo-keksejä 50 g maidotonta margariinia   Täyte: 2 dl kauravispiä 300 g kasvislevitettä 150 g Oreo-keksejä tomusokeria maun mukaan   Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja laita reunoihin reunakalvo. Murskaa keksit ja sulata margariini. Sekoita tasaiseksi ja painele vuoan pohjalle.   Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Rouhi keksit veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita vaahtoon kasvislevitteet, keksimurut ja tomusokeri. Levitä seos vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään vähintään viideksi tunniksi tai yön yli. Koristele kakku tuoreilla marjoilla ja Oreo-kekseillä.