Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Sitruunaiset potut

Joskus jossain jollekin on saattanut käydä niin, että on vallan unohtanut, että mökkivieraaksi saapuneella henkilöllä on jokin ruoka-aineallergia tai -rajoitus. Rajoite voi olla omaan ideologiaan perustuva tai sairauden mukanaan tuoma. Kyseessä saattaa olla henkilö, joka on vegaani tai kasvissyöjä. Tällöin on emännälle kunniaksi, että kesämökin ruokapöydässä on tarjolla muutama raikas salaatti ja sitruunaisia perunoita, joista koota oma annos. Silloin onnellinen kasvissyöjä voi todeta ruuasta, että maistuupa hyvälle. Sitruunaista perunasalaattia sopii tehdä sekä vanhoista että uusista perunoista. Kauneimmillaan salaatti on pienistä uusista perunoista tehtynä, kun perunat ovat juuri nostettuja ja multa ja ohut kuori irtoaa vain pyyhkäisemällä. Sitruunamehun ja -raasteen määrää voi maistella omaan makuun sopivaksi. Itse tykkään että sitruunaa saa olla runsaasti, erityisesti jos tarjolla on lämmin- tai kylmäsavulohta tai savuahvenia. En voi olla suosittelematta kunnollisen sitruunaraastimen ostoa. Mökillä keittiössäni on ihan vain perusvarustelu, mutta nyt hifistelen uudella raastimellani, joka taitaa olla sarjassaan huippulaatua. Sitruunaiset perunat 10 suurta vanhaa perunaa tai 1 l uusia perunoita 0,5 – 1 dl oliiviöljyä 1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehua 3 valkosipulin kynttä 1 tl currya 0,5 rkl vastarouhittua mustapippuria suolaa silputtua tilliä Keitä perunat lähes kypsiksi. Keittämisessä on tärkeää saada perunat keitettyä juuri ja juuri kypsiksi, jotta perunat eivät vallan muussaannu marinadiin sekoitettaessa. Perunoiden kiehuessa tee marinadi valmiiksi tarjoilukulhon pohjalle. Aloita 0,5 dl oliiviöljyä, johon sekoitetaan murskatut valkosipulin kynnet, raastettu sitruunan kuori, currymauste, vastaa rouhittu mustapippuri ja suola. Kun perunat ovat kypsät, kuori, viipaloi tai lohko perunat kuumina marinadin. Pienet, kauniit uudet perunat voi käyttää kokonaisina. Kuuma peruna imee hyvin makuja ja marinadia, joten voi olla, että oliiviöljyä tarvitaan lisää. Maistele perunoita ja lisää tarvittaessa sitruunamehua. Lopuksi silppua runsaasti tilliä joukkoon. Anna muhia hetki ennen tarjoilua. Jos perunoita sattuu jäämään aterialta, niistä saa ihanan huikopalan vaikka saunareissun jälkeen. Tummalle leivälle sipaisu voita, perunaviipaleita ja savukalaa tai silliä. Tästä ei puutu kuin kylmä juoma ja kuikan laulu tyynellä järven selällä. Tiina Perähannu-Silvola