Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Tiukille meni Walhallan avajaispäivänä – Ravintola-ala on tällä hetkellä vaikea bisnes, mutta yhteisön vankalla tuella voidaan rakentaa tulevaisuutta

Moni pieni ravintola saattaa koronavaikutusten takia joutua sulkemaan ovensa lopullisesti, mutta Kestikievari Walhallassa rakennetaan sisukkaasti uutta tulevaisuutta. Taivassalolaisten olohuone avasi viime viikonloppuna ovensa uusissa, entistä isommissa tiloissa tien toisella puolen. – Saimme Ely-keskukselta tilanneanalyysitukea, jonka turvin pystyimme edes miettimään, onko meillä mitään edellytyksiä jatkaa toimintaa. Poikkeusolojen alkaessa ravintolan liikevaihto tippui 85 prosenttia, ja edelleen tilanne on lähinnä absurdi, ravintoloitsija Annica Takala-Hurme summaa kevään kuulumiset. Hän kertoo, että hanskojen lyöminen naulaan oli hyvin lähellä. Rohkeus jatkaa toimintaa ja jopa muuttaa uusiin tiloihin tuli asiakkailta: taivassalolaiset eivät halunneet menettää kylän ainoaa talvellakin auki olevaa ruoka- ja kohtaamispaikkaa, vaan tulivat apuun rakentamaan talkoilla uusia tiloja ja terasseja. – Jos kylässä ei ole ravintolaa, meillä ei ole mitään paikkaa, minne voi kokoontua isommalla porukalla. Vanhassa Walhallassa meitä oli parhaimmillaan 16 henkeä syömässä samassa pitkässä pöydässä. Tilasimme ruoat etukäteen ja sitten kokoonnuttiin syömään yhdessä. Ei sellaisella porukalla tapaaminen onnistu kenenkään kotona, Helena Nygård ja Esa Orvasto toteavat. Helpolla ei päästy uusien tilojen avajaisviikonloppunakaan. Tarkoitus oli juhlistaa ravintolan avaamista uusissa tiloissa diskoilemalla lauantaina jo kello 11 alkaen, mutta sisätilat olivat vielä perjantaina niin keskeneräiset, että suunnitelmaa jouduttiin muuttamaan. Lopulta uusi Walhalla avasi ovensa lauantaina kello 17 eli ehti olla auki vain muutaman tunnin. – Aikarajoitukset ovat meille iso ongelma, kun keittiötä ei vielä ole käytössä ja tili tulee juoman myynnistä. Ulkona saadaan tehtyä jotain grilliruokaa, mutta pitsaa, joka meille normaalisti tuo asiakkaita lähikunnista aina Turkua myöten, emme pysty paistamaan vielä hetkeen, Annica Takala-Hurme pahoittelee. – Hyvä ruoka ja erityisesti Annin pitsat ovat täällä se juttu. Niiden takia mekin käymme täällä viikottain, Helena Nygård vahvistaa.     Alkoholin myynnin lopettaminen kello 22 ja baarien sulkeminen kello 23 on suomalaisille hankala sääntö. Niihin aikoihin kun on totuttu vasta lähtemään juhlimaan. Nyt esiintyjät nousevat lavalle jo ”etkojen” aikaan. Periaatteessa asioiden pitäisi olla hyvin, sillä asiakkaat ovat jo vuosia valittaneet, että bändit esiintyvät ihan liian myöhään. – Uuteen Walhallaan mahtuu isompikin bändi, mutta tällä hetkellä uskaltaa ottaa esiintymään korkeintaan trubaduureja. Kukaan ei tiedä, millaiset rajoitukset toimintaa koskevat viikon tai parin päästä, joten isoja bändejä ei uskalla buukata, Annica Takala-Hurme toteaa. Jotain ohjelmaa on kuitenkin syytä järjestää, sillä musiikki, tietovisat ja teemaillat vetävät niitäkin asiakkaita, jotka eivät tule pelkästään syömään. Avajaislauantaita Walhallassa latistivat myös sade ja myrskytuuli. Enää ei sentään oltu terassien varassa, kuten perjantaina, jolloin ensimmäiset asiakkaat pääsivät ravintolan ulkotiloihin. Kadun puolella on valmiina pienempi terassi, ja ravintolan sivulle nousee vielä toinen. Sen valmistuttua ulkona on 150 asiakaspaikkaa, joita mitkään koronarajoitukset eivät ainakaan toistaiseksi koske. – Terassi täyttyy kesällä ensimmäiseksi, ja siihen kannattaa satsata. Kesällä se varsinainen tili tehdään, ravintolayrittäjä toteaa.