Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Helteinen sää helli kesän ensimmäisiä asiakkaita terasseilla

Ravintoloiden terassit avasivat ovensa 1. kesäkuuta monien kesälomalaisten ja lounasasiakkaiden riemuksi. Lämmin sää ja pilvetön sinitaivas houkuttelivatkin monet asiakkaat liikkeelle avajaispäivänä. Panimoravintola Maistongin ovi käy heti, kun kello lyö 11 ja lounasaika alkaa. Markku ja Valtteri Nieminen ovat kotoisin Seinäjoelta, mutta ovat Kustavissa pitkällä työkeikalla. – Emme ole paikkakuntalaisia, joten tämä on ensimmäinen kertamme Maistongissa, toteaa Markku Nieminen. Lohiburgerit syötyään isä ja poika Nieminen takaavat tulevansa lounaalle uudestaankin. Terassille alkaa vähitellen saapua lounasasiakkaita, ja panimomestari Mira Peltomäki toteaakin, että ensimmäinen päivä näyttää melko hyvältä. Terassin lisäksi myös ravintolan sisätilat ovat avoinna, mutta sekä sisä- että ulkotiloista on vähennetty asiakaspaikkoja, jotta vaaditut turvavälit voidaan säilyttää. – Emme ole palkanneet paljon henkilökuntaa, sillä emme ole osanneet arvioida asiakasmääriä. Myös isot kesätapahtumat, kuten Volter Kilpi -viikko on peruuntunut, ja tämä syö puolet koko kesän tuloista. Aloitamme lyhyillä aukioloajoilla, kertoo Mira Peltomäki. Viisikuinen Anton Aapola on saapunut panimomestari Mira Peltomäen ja Henriikka Aapolan avuksi.Panimoravintola Maistongin monet reseptit ovat olleet Peltomäen suvussa satoja vuosia. Avajaispäivänä lounaaksi tarjotaan muun muassa ankanrintaa salaattipedillä, kalakeittoa ja lohi- ja hirviburgereita. Jani, Riikka , Lina ja Morten Kiviaho ovat lähteneet aamulla pyöräilemään Naantalista ja pysähtyivät lounaalle Panimoravintola Maistongin terassille. Mukana ovat myös 52-vuotishääpäiväänsä viettävät Asko ja Merja Kohonen , jotka toimivat myös Kiviahojen huoltojoukkoina. – Olemme matkalla Maarianhaminaan, ja koko matka taittuu vanhoilla ”perinnepyörillämme”. Ravintoloiden aukeaminen osui juuri oikeaan saumaan, sillä pitkillä pyöräilymatkoilla on aina mukavampi käydä syömässä ravintolassa kuin ostaa eineksiä kaupasta, Jani Kiviaho tarinoi. Ravintolat sulkivat ovensa maaliskuun lopulla, ja tämä oli kova isku monelle ravintolalle. – Oli uskomaton tunne, kun saimme tänään avata ovet pitkän tauon jälkeen. Ravintolan ollessa kiinni olemme tehneet tilausannoksia vain pääsiäisenä, vappuna ja äitienpäivänä. Me saimme onneksemme Business Finlandilta innovaatiorahoitusta, josta on ollut apua. Myös siideriämme on tilattu paljon, ja voi hyvinkin olla, että se pääsee jopa loppumaan ennen juhannusta, kertoo Peltomäki. Vinkkilässä sijaitsevassa Torpparin Tuvassa tarjoillaan myös lounasta. Avajaispäivänä listalla on nyhtöpossua ja salaattipöytä. – Puoleenpäivään mennessä lounasasiakkaita on käynyt noin 15 kappaletta. Pidämme auki sekä terassin että ravintolan sisätilat, mutta asiakaspaikkoja on karsittu puoleen. Meillä ei myöskään ole enää noutopöytää, vaan henkilökunta antaa annokset asiakkaille, kertoo ravintoloitsija Teija Uoti. Torpparin Tuvan kanta-asiakas Toni Koistinen on saapunut lounaalle tuttuun paikkaan. – Nyhtöpossu maistui tietenkin hyvältä, ja aion ehdottomasti tulla Torppariin uudestaan, vakuuttaa Koistinen. Vinkkilän keskusta saa taas uutta eloa, kun Torpparin ovet avautuivat, pohtivat Teija Uoti, Teemu Nurminen ja Toni Koistinen.Bändejä ja karaokea ei Torpparin Tuvassa ole näillä näkymin luvassa kesän aikana. -Kesäkuussa terassille saapuu trubaduuri viihdyttämään asiakkaita. Tällöin vietämme myös pienimuotoiset terassikauden avajaiset. Tietenkin myynti kärsii etenkin Hyvää Vehmaalla -tapahtuman peruuntumisesta, mutta olen päättänyt suhtautua asiaan siltä kantilta, että nyt voin ottaa kesän hieman rennommin, pohtii Uoti. Kaiken kaikkiaan kesäkuun 1. päivä oli varmasti ravintolalle kuin ravintolalle hartaasti odotettu päivä, vaikka se toikin mukanaan monia erityisjärjestelyjä ja pitkän tauon jälkeen moni asia tuntuu hankalalta. -Tänä aamuna tuntui, kuin olisin ollut ensimmäistä päivää töissä, mutta pikku hiljaa asiat muistuvat mieleen. Yrittäjänä toivon, että ihmiset käyttävät ”kylän oman Torpan” palveluja, ja toivotan kaikki asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi, muistuttaa Uoti. Juttuun päivitetty tummennukset ja puuttuvat kappaleet.