Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Syökää kalaa!

Moni muistaa yhä kymmenen vuoden takaisen hampurilaisketjun tv-mainoksen, jossa possu piteli banderollia ja huuteli Syökää kanaa! Kotimainen kasvatettu kirjolohi kaipaisi nyt samankaltaista mainoskampanjaa. Suomalaiset syövätkin paljon kalaa –  kaksi kertaa enemmän kuin 1990-luvun alussa. Kasvatetun kotimaisen kalan osuus siitä on kuitenkin vain alle 15 prosenttia. Norjalaisen kasvatetun lohen kulutus on yli nelinkertaistunut Suomessa 2000-luvun aikana. Kun kuluttajilta kysytään, suurin osa haluaisi suosia kotimaista kalaa. Miksi tilanne sitten on tämä? Nordic Troutin toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar syyttää tilanteesta suomalaista lupakäytäntöä. Romarin mukaan kalankasvatusluvat ovat kalliita, lupaprosessit pitkiä ja ennalta arvaamattomia (V-SS 28.5.). Myös Raisioaquan johtaja Tomi Kantola kritisoi tilannetta. Suomen naapurimaat, Ruotsi, Norja, Venäjä ja Baltian maat ovat kasvattaneet tuotantoa merkittävästi. Suomessa on käynyt päinvastoin: kun 30 vuotta sitten kalaa tuotettiin vuosittain 20 miljoonaa kiloa, määrä on enää 12– 14 miljoonaa kiloa. Ruokakalan tuottajien määrä on pudonnut vuodesta 2006 alkaen 120:sta noin 70:een. Kalankasvatuksen lupaprosessi voi kestää vuosia ja maksaa yritykselle yli 100 000 euroa riippumatta siitä saako luvan. Vakan alueella on parhaillaankin menossa yksi esimerkki tästä pitkästä prosessista Kustavista. Kalankasvattajilta vaaditaan äärimmäisen pitkää pinnaa. Onneksi Suomessa on herätty tilanteeseen. Kansallisen vesiviljelystrategian 2022 tavoitteena on lisätä kotimaista kestävää kalankasvatusta. Hankkeeseen on haastettu myös kunnat, jotka selvittelevät vesialueidensa soveltuvuutta kalankasvatukseen. Esimerkiksi Uudessakaupungissa tällainen selvitys on parhaillaan menossa. Raisioaqua, Kalaneuvos ja Nordic Trout käynnistivät tiistaina Aalloilta ateriaksi -hankkeen, johon toivotaan mukaan kaikkia alan toimijoita. Hankkeen tavoitteena on oikoa kalankasvatukseen liittyviä vääriä mielikuvia ja edistää kotimaista kalankasvatusta. Kalankasvatuksessa on tehty viime vuosina paljon ympäristötyötä, kuluttajat eivät vain ole siitä kaikesta tietoisia. WWF:n kalaoppaassa kotimainen kirjolohi on jo merkitty ”vihreällä liikennevalolla”. Vihreä väri tarkoittaa, että kotimaisen kasvatetun kirjolohen syönti on vastuullista kuluttamista.