Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Väärinkäsitysten kakku

Ruotsalaiset ovat jo 70-luvulta osanneet valmistaa nopeasti, helposti ja yksinkertaisista aineksista maistuvan jälkiruuan, kladdkakan eli kläbbakakan. Tämä on samantyylinen kuin jenkkien mutakakku, mutta huomattavasti helpompi ja halvempi valmistaa. Klassinen kladdkaka valmistetaan tummasta kaakaojauheesta, mutta on hienoa, että ruotsalaiset keksivät aina vaan uusia makuvaihtoehtoja rakastamalleen kakulle. Tässä ohjeessa kirpakka raparperi kohtaa makean valkosuklaan. Kun ensi kerran kuulin kladdkakasta puhuttavan, luulin että se kirjoitetaan gladkaka. Sillon se tarkoittaisi iloista, huoletonta tai onnellista kakkua. Valitettavasti se kuitenkin kirjoitetaan kladd, joten kakku onkin tahmainen, mutainen. Vähän saman tapainen väärinkäsitys meillä on raparperi-sanan lausuminen b-kirjaimilla, eli rabarberi. Tytär sen pienenä oppi näin sanomaan ja se on meille jäänyt käyttöön. Väärinkäsitystä on myös siinä, että sitä on aina kuvitellut, että raparperi olisi jonkinlainen hedelmä tai marja, mutta se on itse asiassa erittäin hapan vihannes. Kevään ensimmäiset raparperit nautitaan meillä perinteisesti koulun kevätjuhlien aikaan. Nyt otimme kuitenkin varaslähdön, koska viileästä keväästä huolimatta raparperi on jaksanut puskea komeaa satoa runsaasti. Vaikka kevätjuhlat nyt jäävät juhlimatta, jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on varmasti herkkunsa ansainnut. Kladdkaka 100 g voita 100 g valkosuklaata 1 1/2 dl sokeria 2 kananmunaa 2 dl vehnäjauhoja 3-4 dl raparperin paloja 1 rkl perunajauhoja Tomusokeria ja mansikoita koristeeksi Kermavaahtoa seuraksi   Sulata voi kattilassa. Pieni valkosuklaa paloiksi voin joukkoon. Anna suklaan sulaa ja sekoittele tasaiseksi. Sekoita sokeri rivakasti voi-suklaaseokseen. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää jauhot joukkoon. Huuhtele ja kuori raparperin varret. Pilko ne aika pieniksi paloiksi, jotta varmasti kypsyvät uunissa. Sekoita palojen joukkoon perunajauhot. Kääntele raparperit taikinan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunissa 175 asteessa noin 20-30 minuuttia. Nyt on tarkoituksena jättää kakku keskeltä valuvaksi, eli pikkaisen raaka on just hyvä. Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Puuteroi kakku tomusokerilla ennen tarjolle tuontia. Tarjoile kermavaahdon ja mansikoiden kanssa. Tiina Perähannu-Silvola