Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kokki vaalii kukkia – Wilhelmiina & Waltterin Anne rentoutuu puutarhatöissä

Monena vuonna kalantilainen Anne Ketoniemi on istuttanut raparperia pihapiirissään sijaitsevan lammen rannalle, mutta se ei ole suostunut kasvamaan. Vasta nyt näyttää lupaavalta, kun istutukset on nostettu lavakaulukseen. – Me olemme kallion päällä keskellä metsää, ja raparperi tarvitsee voimakkaan maan. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna saan jo pari piirakkaa ja jatkossa enemmänkin, hän iloitsee. Tomaattia, kurkkua, perunaa ja herneitä kasvaa kotitarpeiksi kahdelle hengelle, mutta tilliä ja persiljaa vähän runsaammin. Tarvittaessa niitä saa nyppäistyä sopivan nipun mukaansa aamulla töihin lounasravintolaan lähtiessä. Anne Ketoniemi on kokki ja yrittäjä, vaikkei hän elämää alun perin niin osannut suunnitella. Ammattikoulun keittäjäkoulutus oli käytännön ratkaisu, jonka jälkeen hän päätyi parikymppisenä Saabille töihin Kalannin penkkitehtaalle. Työmaaruokalassa vierähti 15 vuotta. – Silloin puhuttiin, että kun pääsi Saabille, se oli eläkepaikka, mutta niin vain 1990-luvulla pantiin kaikki pihalle. Päädyin Laitilan Esson keittiöön töihin, hän kertoo. Essolla tarvittiin kahvilayrittäjää, ja Ketoniemi perusti Wilhelmiina & Waltterin. Viiden vuoden jälkeen lounasravintola muutti Kasitien varrelle, jossa se palvelee ohikulkijoiden lisäksi Winnovan henkilökuntaa, opiskelijoita ja lähialueen työntekijöitä. Puutarhanhoito on ollut yrittäjälle tärkeä vastapaino siitä asti, kun hän pääsi miehensä Esko Suomisen kanssa 13 vuotta sitten muuttamaan lapsuuskotinsa maisemiin Hallun kylän takamaille Kalantiin. Uuden omakotitalon tontille oli jo aiemmin kaivettu lampi ja rakennettu saunamökki viikonloppukäyttöön. – Olen aina ennen asunut vuokralla, eikä silloin tullut puutarhaa laitettua. Täällä yllätyin siitä, että saan kasveja kasvamaan, ja innostuin. Nyt minut tunnetaan kärhöhörhönä, hän kertoo. Lapsuudestaan Ketoniemi muistaa, miten hän kiikutti isänsä sokerijuurikaspellolta juurikkaan pihapuun alle kasvamaan. Nykyisessä puutarhassa on 120 kärhölajiketta, joista ensimmäiset aloittelevat pian kukintaansa. Annen ja Eskon puutarha on osallistunut kolme kertaa Avoimet puutarhat -tapahtumaan, mutta pariskunta haluaa pitää aina muutaman vuoden väliä. – Täällä käy samoja ihmisiä, joten on kiva ehtiä laittaa aina jotakin uutta. Moni ajattelee, että kaiken pitää olla viivasuoraa, jotta voi osallistua, mutta ei meillä ole. Olen tullut siihen tulokseen, että se kasvi joka tykkää täällä kasvaa, saa kasvaa, hän sanoo. Vaikka omia raparpereja ei aiemmin ole kunnolla tullut, ilman ei ole tarvinnut olla. Moni tuttava tarjoaa omista ylimääräisistä niinkin paljon, että niitä on riittänyt ravintolassa tarjottavaksi pitkin talvea. – Välillä sitä on tullut todella isoja määriä, ja kaiken otan vastaan. Raparperi on helppo paloitella ja pakastaa. Ketoniemi vinkkaa, että myös omenaa voi pakastaa paloina, ja käyttää raparperin tapaan jäisenä. Myös näissä resepteissä raparperin voi vaihtaa omenaan satokauden tai pakastimen tilanteen mukaan.   Raparperihyve n. 500 g raparperipaloja n. 1 dl tai maun mukaan sokeria, hunajaa tai siirappia muruseos: 100 g pehmeää voita 2 dl kaurahiutaleita n. 1 dl sokeria 2 tl karkeita vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria   Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja nypi voin joukkoon. Laita raparperit vuokaan ja päälle valitsemasi makeutus. Lisää pinnalle muruseos. Paista 180 asteessa noin 30 min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.   Helppo raparperipiirakka (laktoositon, maidoton) 6 kananmunaa 4,5 dl sokeria 4,5 dl öljyä 3 dl omenamehua 4,5 tl leivinjauhetta 4,5 tl vaniljasokeria 9 dl vehnäjauhoja (tai gluteiinitonta jauhoseosta) pinnalle: raparperia ja sokeria   Sekoita kananmunat ja sokeri keskenään, älä vatkaa. Sekoita joukkoon öljy, sen jälkeen omenamehu, ja viimeiseksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina heti uunipellille. Levitä pinnalle raparperi ja lisää sokeria maun mukaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.