Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Makumatkoja lähialueille

MaRan eli Matkailu- ja Ravintolapalveluiden järjestön tekemän kyselyn tulokset ovat surullista luettavaa. Suurimmalla osalla matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä käyttökate romahti huhtikuussa 80– 100 prosenttia tavallisesta tasosta. Yrityksistä 15 prosenttia arvioi joutuvansa puolessa vuodessa konkurssiuhkaan. Vain yhdeksän prosenttia alan yrityksistä arvioi kuuden kuukauden kuluttua toimivansa kannattavasti. Myös Vakan alueella matkailu- ja ravintola-ala ovat joutuneet ahtaalle. Useat ravintolat eivät ole saaneet mitään tukiakaan. Hallitus linjasi tiistaina, että ravintolat saavat avata tarjoilutilat kesäkuussa, mutta rajoitetusti. Terassipaikat saa täyttää, mutta sisätilojen asiakaspaikat pitää puolittaa. Aukioloaikaa on kello 23:een asti, mutta anniskelu päättyy jo iltakymmeneltä. Se merkitsee, ettei ravintoloilla ole helppoa jatkossakaan. Niiltä jäävät alkoholitulot saamatta, suomalaisten pussikaljoittelu ja kotijuopottelu lisääntyy. Onneksi koronatilanne sentään sallii ravintoloiden avaamisen. Sitä ravintola-alalla kuitenkin pelätään, etteivät asiakkaat uskalla lähteä syömään ravintoloihin. Myös matkailualalla on samaa pelkoa, ettei kotimaan matkailu sittenkään vedä. Esimerkiksi Uudessakaupungissa lähes kaikki ryhmät ovat peruuttaneet tulonsa. Toisaalta ryhmämatkailu keskittyy touko- ja kesäkuuhun. Kun hallitus vasta nyt teki päätöksiä rajoitusten höllentämisestä, ihmisten mieli muuttuu äkkiä. Kotimaan matkailu voi lisääntyä rysäyksellä, jos koronatilanne pysyy maltillisena. Osalla kuluttajista on myös rahaa käyttää kotimaan matkailuun, kun ulkomaan matkat on peruttu, eikä kaikilla toimialoilla ole lomautuksia eikä irtisanomisuhkaa. Matkailu- ja ravintola-alan toivo on meissä kuluttajissa. Mitä jos tänä kesänä harrastaisimme makumatkoja? Kävisimme syömässä ja terasseilla omissa tutuissa ja lähialueen ravintoloissa. Jos haaveissa on ollut Italian matka, sen voisi tehdä lähimpään italialaisravintolaan. Lähiseudulle voisi tehdä erilaisia teemamatkoja. Museot ja kulttuuritalotkin saavat olla kesällä auki, niissäkin voisi vierailla. Meistä jokaisesta on lopulta kiinni, miten Suomen matkailuelinkeinon käy ja kuinka nopeasti se elpyy kriisistä. Suurimmat eurot kotimaiselle matkailuelinkeinolle tuo suomalainen itse. Lähimatkailu on tärkeämpää kuin koskaan.