Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Raparperikala

Herrankukkaron naapuri 1540-luvulta, Mikael Agricola oli myös ruokareseptien kirjoittaja ja jakaja. Hän tiesi jo silloin elintarvikekemian salaisuudet, kuten muutkin aikalaisensa. Meidän aikakautemme nautiskelijat ehkä eivät kaikki. Toki tunnemme raparperin huiman happoisuuden. Happo se on, joka säilöö ruoankin. 1 villikalan = luonnonkalan filee tai paljon pieniä. Esim. silakkaa tai pikkuahvenia. 600–800 g 1 rkl merisuolaa 2 rkl juoksevaa hunajaa 1 tl valkopippurirouhetta 2 dl silputtua pintakuorittua raparperia Suolaa filee/fileet ja pippuroi se. Levitä pinnalle hunaja. Tasoittele päälle kerros raparperisilppu. Laita voipaperinyyttiin tiiviisti ja jääkaappiin yön yli. Säilyy monta vuorokautta alhaisen ph:nsa ansiosta. Niin teki Mikaelkin, kun jääkaappeja ei silloin ihan vielä ollut. Ruisleipä ja voi ovat hyvä kyytipoika ja kylmä maito. Tai sitten pääruokana keitettyjen kuoriperunoiden kera. Pentti-Oskari Kangas