Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ravintola-alalla odotetaan avauslupaa – Vakan alueella osa ravintoloista jäänyt vaille tukea

Ravintoloissa ja kahviloissa on vaikea valmistautua avaamiseen kesäkuun alusta, kun tarkkaa tietoa ehdoista ei vielä ole. – Toivomme, että voimme avata 1.6. Odotamme vielä varmistusta, saammeko luvan avata. Olemme buffet-ravintola ja se voi olla yksi syy, että emme saa vielä avata, Mika Lehti Kiisan-Pirtistä sanoo. Hän empii myös, onko avaaminen taloudellisesti kannattavaa: – Pelko saattaa pitää asiakkaat poissa ravintolasta vielä pitkään. Voi olla jopa parempi olla kiinni koko kesä, jos asiakkaita ei ole. Kiisan-Pirtillä ei ole ollut poikkeusaikana edes take away -myyntiä.   Taivassalossa toimiva Grillikahvila Meriportti aikoo avata heti, kun saa luvan. Yrittäjät Katja Suominen ja Henriikka Koskinen toivovat, että voivat ottaa kesäkuussa käyttöön kaikki grillikahvilan 40 asiakaspaikkaa. Huhtikuun alusta alkaen Meriportti on toiminut luukkumyynnin varassa. – Saimme juuri torstaina tiedon, että saamme yritystukea. – On hyvä, ettei tueta vain jo valmiiksi vakavaraisia yrityksiä, yrittäjät sanovat. Myös paikalliset asukkaat ja mökkiläiset ovat tukeneet yrittäjien mukaan kiitettävästi Meriportin toimintaa. – Meidän onnemme on, että yrityksemme on maaseudulla, jossa ihmiset liikkuvat lähes normaaliin tapaan. Mynämäessä Tuomaksen Tupa aikoo jatkaa ainakin noutomyyntiä. – Emme ole vielä tehneet tarkkaa päätöstä ravintolatilojen tai terassin avauksesta. Odotamme tarkempia ohjeistuksia asiasta , Julia Pulkkinen Tuomaksen Tuvalta toteaa. Hänen mielestään ohjeistukset olisi voineet olla korona-aikana selvemmät. – Toivoisimme, että ravintola-alalla olisi yksi selkeä viestijä. Myöskään Mynämäessä ei koeta, että ala olisi saanut riittävästi tukea. – Ravintola-ala on jätetty yksin taloudellisten ongelmien kanssa. Meidän lounasravintolassamme liikevaihto tippui puoleen vuoden takaisesta.   Torpparin Tupa Vehmaalla on niin ikään menettänyt tänä keväänä rajusti myyntiään. Ravintoloitsija Teija Uoti kertoo, että myynti on pudonnut 80 prosenttia. – Avaamme ravintolan 1.6. rajoituksia noudattaen ja terassin myös. – Olemme hakeneet tukea Ely-keskukselta ja päätös oli kielteinen. Kunnan myöntämä tuki ei koskenut myöskään meitä. Koska tuen saaminen on meidän kohdalla ollut täysin nolla, niin joudumme edelleen tarkkaan miettimään, miten pidämme ravintolaa auki. Niin sanotut turhat tunnit on karsittava pois, jottei tulisi enempää takkiin tästä vuodesta. Lokalahdella Vihreä Valo aikoo avata kesäkuun alussa. Sen sijaan Tepen Tuvan suhteen ei ole vielä tehty päätöstä. Uudessakaupungissa Gasthaus Pookin ja Wallilan ravintoloitsija Iiro Toivanen odottelee hallitukselta tarkentavia tietoja. Hänestä vielä on mahdoton sanoa kesästä mitään. Naantalissa toimiva Hasta la Pasta avaa ovet sisälle ja terassille 1.6. – Korona-aikana olemme tehneet uudistuksia tiloihimme ja saamme uusia erillistiloja käyttöön todennäköisesti, kun ravintola aukeaa, Heli Kirjonen Hasta la Pastasta kertoo. Kirjosen mukaan siitä on ollut hyötyä, että lomauttaminen oli mahdollista tehdä nopeutetulla aikataululla, mutta mitään tukia Hasta la Pasta -ravintolakaan ei ole saanut. Lemun Portista Pia Jalava kertoo, että ravintola ja terassi avataan heti, kun se on mahdollista. – Ravintola-alan valtiovallalta saamasta tuesta voidaan olla montaa mieltä. Osa sitä hakeneista ja tarvitsevista ovat saaneet, mutta osa apua tarvinneista on saanut hylkäävän päätöksen.   Juttuun lisätty jälkikäteen, että Meriportti sai torstaina tiedon yritystuesta. Ravintoloita saa avata rajoitetusti kesäkuun alusta. Hallitus ei ole vielä tarkentanut miten. Seuraavan kerran hallitus käsittelee asiaa neuvottelussaan tiistaina 19.5.