Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Muodikasta uunipeltiruokaa

Viime aikoina ei ole voinut olla huomaamatta uutta ruokatuttavuutta, nimittäin uunipeltiruokaa. Sanasta tulee itselläni mieleen vanha klassikko makkara-perunat, jotka jäisenä kumottiin pakastimesta uunipellille sellaisena päivänä kun ei ollut ideaa, aikaa tai voimia valmistaa ruuaksi mitään vaativampaa. Silmiini osui myös peltiruokaohje, jossa tehtiin koko aamupala kaurapuuroa ja paistettuja kananmunia myöten yhdellä uunipellillä. Mutta vakuutuin valmistustavasta vasta, kun näin perunapaistoksen, joka oli tehty suoraan pellille. Minulla on nimittäin hyvä, mutta hankala perunapateen ohje, joka on yksi poikani lempiruuista. Olen valmistanut pateeta usein muun muassa noutopöytään tai tarjottavaksi lampaankyljysten seuraksi. Alkuperäinen peruna-vuohenjuustopateeni tehdään keitetyistä perunoista leipävuoassa munamaidolla hyydyttäen. Patee on upean näköinen, oikea ruokapöydän kruunu, mutta kun siitä on ensimmäisen viipaleen leikannut, koko komeus murenee puukon alla. Niinpä minusta sitten tuli trendikäs peltiruokakokki, kun lähdin soveltamaan tätä vanhaa ohjetta. Uunipeltiruoka on siis helppo yhden astian -ruoka, jossa kaikki ruoka-aineet lisätään pellille kypsymisjärjestyksessä ja lopputuloksena uunista nostetaan valmis ruoka tykötarpeineen syötäväksi. Sitä kehutaan myös nopeaksi ja lähes tiskittömäksi. Hellaakaan ei kuulemma tarvitse siivota. Ehkä tilalle tulee sitten uunin putsaus, joka on kyllä vielä hankalampaa kuin hellan puhdistus. Peruna-vuohenjuustopaistos noin 1,5 kg raakoja perunoita 300 g vuohenmaitojuustoa (tanko) suolaa mustapippuria kuivattua salviaa pinjansiemeniä hunajaa Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja kokoa kerros perunoita rajatulle alueelle. Ripauta suolaa, mustapippuria ja kuivattua salviaa kerrosten väliin hillitysti. Viipaloi päälle ohuita vuohenjuustosiivuja. Toista kerroksia niin, että päällimmäisenä on kerros perunoita. Laita pelti uuniin 200 asteeseen muhimaan noin 45 minuutiksi. Kokeile välillä perunoiden kypsyyttä. Loppuvaiheessa ripottele pinjansiemeniä paistoksen päälle paahtumaan. Ja koska tässä pellillä on tarkoitus tehdä koko ateria, yhteen nurkkaan sopii varsiparsakaalin nuput paahtumaan muutamaksi minuutiksi. Kun kaikki aineet ovat kypsiä, ota pelti uunista ulos. Juoksuta hunajaa paistoksen päälle. Nyt sinullakin on muodikas peltiruoka nauttimista vaille valmiina. Tiina Perähannu-Silvola