Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Siiderisiika

Tiedäthän, että siideri on viinin äiti. Jo paljon ennen viinin valmistusta arabit tekivät omenoista käymisen kautta siideriä. Vielä tänäänkin espanjalaiset arvostavat Cidraa kuohuviinin tasoiseksi ja tarjoavat sitä ”samppanjapullosta” Hyvä siideri on valmistettu käymisellä eikä etanolia mehuun sekoittamalla, kuten monet nykyään tekevät. Irlantilainen, ranskalainen ja espanjalainen siideri on yleensä parasta. Kuivaa eikä mitään sokerilientä. Mistäs sen tiedän? Perustimme Aurajokirantaan Vaakahuoneelle vuonna 1996 Suomen ensimmäisen siideribaarin. Tarjolla oli 54 erilaista siideriä ympäri maailmaa. Lihoin sen kesän aikana 10 kiloa. Sitten lopetin maistelemisen. Mutta mukavan tönäyksen se antaa hienolle kalaruoallekin. 200 g puhdasta siikafileettä per nauttija 1,5 dl siideriä 1,5 dl kermaa 2 rkl tilliä pilkottuna 2 rkl ruohosipulia pilkottuna 1 sitruunan mehu Voita paistamiseen Hienoa merisuolaa ja valkopippurirouhetta Paistinpannu kuumaksi ja voi rusehtavaksi. Kalat päälle ja kypsäksi molemmin puolin. Nosta kalat sivuun ja tee kastike. Lisää pannuun siideri, kerma ja sitruunamehu. Keitä hissukseen kastike kokoon noin puoleen. Lisää tilli- ja ruohosipuli sekä mausteet. Kaada lautaselle kalojen päälle ja nauti keitettyjen perunoiden tai salaattien kera. PS. Voit lähteä ruokailun jälkeen ajamaan autolla, koska kiehuessaan alkoholi haihtuu pois. Pentti-Oskari Kangas