Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Pyyntituoretta kalaa tienvarsimyymälästä

Kun Mynälahdella kalastavat mynämäkeläiset Saija ja Jukka Toivonen palaavat mereltä, he vievät osan saaliista heti tuoreena myyntiin uuteen tienvarsimyymäläänsä. Itsepalveluperiaatteella toimiva joka päivä avoinna oleva kalakauppa Sumppu avataan Yläneentien varressa Rantasillantien risteyksessä vapunaattona. Punaiseen parakkiin remontoitu kauppa on jo ehtinyt kiinnittää ohikulkijoiden huomion. – Oltiin juuri kiinnitetty kyltit seinään ja mentiin hetkeksi sisäpuolelle, niin kolmen minuutin päästä oveen koputteli joku Kustavin mökkiläinen, että joko saa tulla. Tässähän on aika paljon ohikulkuliikennettä Tampereen suunnasta, Jukka Toivonen naurahtaa. Nimensä kalakauppa sai vanhasta perinteestä: kalastajat säilyttivät kaloja elävinä vedessä säilytettävässä sumpussa, josta sitten myivät niitä. Nykyisin kylmätekniikka on kehittynyt ja aikakausi muuttunut, ja kalat pistetään heti jäihin ja kylmiöön. – Ajatuksena on, että kun me tässä lähellä kalaa jalostetaan, niin Sumppu olisi se paikka, johon osa kaloista ensin tuodaan pyyntituoreena myyntiin, ja jäljelle jäänyt sitten jalostetaan.   Kalakaupasta löytyy kalaa kokonaisena ja fileenä sekä pakastimesta että kylmäaltaasta, ja lisäksi säilykkeinä jääkaapista. – Oma savustamokin saatiin viime kesänä kuntoon eli myös savukalaa myydään. Saatavilla on kirjolohta ja sesongin mukaan luonnonkaloista ahventa, kuhaa, haukea ja silakkaa sekä lahnaa jalostettuna, myös villikalajauhelihana.. – Ja kun tässä lähellä asutaan, niin valikoimaa on helppo käydä täydentämässä tarpeen mukaan, Saija Toivonen toteaa. Ostokset maksetaan joko käteisellä tai mobilepaylla. Tulossa on myös Sumpun ”kalastuskortti”, johon asiakas voi pistää yhteystietonsa, ja saa sitten jatkossa sähköpostilla tai whatsappilla tietoja valikoimasta. Jonkinlaista ennakkotilaussysteemiäkin on mietitty. – Tämä on uusi juttu meillekin. Käytäntö sitten näyttää, miten lähtee pyörimään, Saija Toivonen pohtii.. Tarkoitus oli pitää kunnon avajaisetkin, mutta koronatilanteen rajoitusten vuoksi siitä nyt luovuttiin. – Kahvitellaan avajaisia ja pidetään sesonkitempauksia sitten joskus myöhemmin, Jukka Toivonen toteaa.   Toivosen Lähikala on toiminnassaan pitänyt yllä kierrätystä ja ekologisuutta monin tavoin. Jalostustilat on rakennettu useammasta kontista, kiertävänä kala-autona toimii entinen kauppa-auto ja tienvarsimyymälä remontoitiin vanhasta parakista. Käyttöön on nyt otettu myös aurinkovoimala niin, että yli puolet Sumpun ja jalostustilojen sähköstä tulee auringosta.