Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Peruna takaisin ruokapöytään

Perunat ovat kuuluneet suomalaisten arkeen jo vuosisatoja. Luonnonvarakeskus on löytänyt perunan, jota on viljelty Suomessa Pommerin sodasta alkaen. Vaanin herkku -lajiketta viljellyt Heimo Outola on lahjoittanut Museovirastolle perunan siemenperunoita ja niitä on viljelty myös Louhisaaren kartanon mailla. Peruna on ollut suomalaisille niin arkinen elintarvike, että sitä ei ole osattu edes arvostaa. Ravintotaseen mukaan perunaa syödään enää noin 50 kiloa vuodessa, joka on vain kolmannes suomalaisten 50-luvun perunan kulutuksesta. Pasta ja riisi ovat syrjäyttäneet perunan. Erityisesti nuorten perunankulutus on laskenut. Onneksi perunan arvostusta pyritään nyt nostamaan. Turussa järjestettiin kesäkuussa jo kahdeksatta kertaa Neitsytperunafestivaali. Ensimmäinen perunafestari järjestettiin osana Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa Varvintorilla 2011. Sen jälkeen se käväisi Turun kaupunginteatterin vieressä ja kotiutui lopulta Ravintola Koulun pihaan. Festivaali alkoi toden teolla vetää väkeä, kun ravintolat alkoivat kehitellä ja myydä perunaruokia festarikävijöille. Nyt samaa reseptiä kokeillaan myös Uudessakaupungissa. Pakkahuoneen kahvila järjestää huomenna, lauantaina, ensimmäistä kertaa Uuden perunan karnevaalin. Myös tässä karnevaalissa päästään maistelemaan perunaherkkuja. Tämäntyyppiset festivaalit ja karnevaalit ovat paras tapa lisätä perunan arvostusta ja eri perunalajikkeiden tuntemusta. Eri perunalajikkeita on eurooppalaisessa geenipankissa yli 6 000 ja eteläamerikkalaisessa peräti yli 20 000. Naantalin Merimaskussa on tehty perunalajikekokeita, jotta tuotantoon löydettäisiin uusia Suomen markkinoille soveltuvia lajikkeita. Peruna on arvonnousunsa ansainnut. Peruna on riisiä ekologisempi. Unesco on selvittänyt paljonko eri ruoka-aineiden tuottamiseen kuluu vettä. Perunakilon tuotanto vaati vain 202 litraa vettä, kun esimerkiksi riisikilon tuotantoon hurahti 1 112 litraa vettä. Lisäksi peruna on oikea terveyspommi ja siitä voi valmistaa lähes mitä tahansa ruokaa. Mistä muusta raaka-aineesta voi tehdä salaattia, muusia, lettuja, puuroa, gratiinia, laatikkoa, keittoa, pyreetä tai syödä ihan vain sellaisenaan? Tästä syystä suuret jättiyritykset panostavat nyt perunaan Aasiassa, Kiinassa ja Afrikassa.