Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Thai-ravintolassa saa myös makkaraperunoita – Chotika sai tahtonsa läpi ja oman ravintolan Pyheelle

Kesällä tulee viisi vuotta siitä, kun Mietoisten Pyheellä sijaitseva, tyhjillään ollut entinen Shellin huoltoasema sai uuden elämän thaimaalaisena ravintolana. Chotika ja Juha von Lode ovat kolmisen viikkoa sitten palanneet Chotikan kotikonnuilta Thaimaasta talvikuukausia viettämästä, ja saavat Rim Thang -ravintolan kevät- ja kesäkauden aluilleen ensi viikon perjantaina. – Nyt on hymy herkässä, kun patterit on ladattu. Chotikalle ravintola merkitsee kesäisin pitkiä päiviä seitsemän päivää viikossa, Juha von Lode kertoo. Ylimääräistä lepohetkeä merkitsi myös koronaviruspandemia, sillä Thaimaasta paluun jälkeen koko nelihenkinen perhe joutui muiden matkoilta saapuneiden tavoin viettämään kaksi viikkoa karanteenissa kotonaan. Ravintola on enää siivousta ja uuden korttimaksulaitteen saapumista vaille valmis ottamaan asiakkaita vastaan – tosin tällä erää vain noutoruokaa hakemaan. Suomessa kymmenen vuotta asunut Chotika on aina rakastanut laittaa ruokaa, ja niinpä hän innostui välittömästi, kun hänen miehensä tuli maininneeksi tyhjillään olevasta liikehuoneistosta. – Minä ja minun suuri suuni! Äidillä oli vielä silloin mökki Taivassalossa, ja matkalla sinne tulin sanoneeksi, että tämäkin on tässä tyhjillään. Chotika vaati päästä katsomaan, ja niin tehtiin heti viikonlopun jälkeen paluumatkalla, Juha von Lode kertoo. Tahtonainen laittoi tuulemaan, ja pian Kustavintietä kulkevat matkalaiset saivat hieraista silmiään. – Kesävieraat varsinkin Helsingin suunnasta ovat olleet ihmeissään, miten täällä voi olla thaimaalainen ravintola. Yhden ison myönnytyksen pääkokki joutui tekemään, sillä ruokalistalle oli käytännön syistä otettava thaimaalaisen ruuan rinnalle myös makkaraperunat ja hampurilaiset. – Asiakkaita on laidasta laitaan. Heistä on oppinut näkemään melkein heti sisään tullessa, kumpaa ruokaa aikovat tilata. Tosin välillä asiakkaat pääsevät yllättämään, Juha kertoo. Työnjako ravintolassa on selvä, sillä se on Chotikan ja kausityöntekijöiden valtakuntaa. Sairaseläkkeellä omasta työstään oleva Juha vastaa ulkona vihannesten, marjojen ja savukalan myynnistä. Thaimaassa ei von Loden pariskunnan mukaan ole tapana syödä aamiaista, mutta työelämässä olevat syövät pienen lounaan jo kello 9–10 aikaan. Päivän pääateria nautitaan illalla perheen ja sukulaisten kanssa. – Paikassa, jossa asumme Thaimaassa ollessamme, asuu ympärillä paljon Chotikan sukulaisia. Se kuka heistä on saanut ensiksi ruoan valmiiksi, huutelee toisia syömään. Poikani takia teen siellä välillä itsekin ruokaa, sillä hän kaipaa perunamuusia ja muuta suomalaista, Juha von Lode kertoo. Vakan lukijoita von Lodet kannustavat kokeilemaan friteerausta, johon sopii kanan lisäksi niin kala, kasvikset, katkaravut kuin tofukin. Pinnan kuohkeuden ja rapeuden salaisuus on itämainen pankojauho, joka on suomalaista korppujauhoa karkeampaa ja sisältää myös hiivaa ja suolaa. Pankojauhoa saa hyvinvarustelluista suomalaisistakin ruokakaupoista. Kuorrutteesta tulee pankojauhoa käytettäessä erityisen rapeaa ja ilmavaa, ja se imee vähemmän öljyä kuin suomalainen korppujauho. Chotika von Loden käyttämän, itämaisissa ruokakaupoissa myytävän Flour for pancace -pannukakkujauhon voi korvata muullakin jauholla. Sekoitus sisältää 70 prosenttia riisijauhoa, 30 prosenttia vehnäjauhoja ja vähän kurkumaa. Ainekset: 200-300 g siivutettua kanan rintafilettä 1 muna 1 tl thai-kanamaustetta 1 tl kurkumaa 1 tl sokeria ripaus currya ripaus valkopippuria flour for pancake -jauhoa pankojauhoa 0,5 litraa rypsiöljyä friteeraamiseen   Sekoita lautaselle kananmuna ja mausteet. Kaada toiselle lautaselle pannukakkujauhoa tai vastaavaa sekoitusta ja kolmannelle pankojauhoa. Tee kaksinkertainen leivitys: Pyörittele kanapalat kananmunassa ja sen jälkeen pannukakkujauhossa. Kostuta palat uudelleen kananmunassa ja pyörittele pankojauhossa. Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa tarpeeksi kuumaksi ja nostele kanapalat uppopaistumaan noin viideksi minuutiksi välillä käännellen. Kypsymisaika riippuu öljyn kuumuudesta ja kanapalojen paksuudesta. Tarkista, onko kana kypsää leikkaamalla isohko pala puoliksi. Nauti keitetyn riisin, makean chilikastikkeen (sweet chili sauce) ja vihersalaatin kanssa. Salaatin kaveriksi sopii esimerkiksi mangokastike.