Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Raipen risotto

Kevään vihreät parsat löytyvät kauppojen vihanneshyllyiltä. Parsaa voi moninaisin tavoin valmistaa, mutta minulle herkkujen herkku on parsarisotto. Parsarisotto on vaivaton tarjottava, sillä se voi olla oiva pääruoka itsessään tai lisäkkeenä vaikka pihvin kaverina. Moni kokee parsan ostamisen ja valmistamisen haastavaksi. Tässä muutama vinkki vihannesosastolle. Tuoretta parsaa toimitetaan meille useista eri maista, itse valitsen mieluiten perulaista tai unkarilaista. Ja luomu on aina plussaa. Tuoreen parsan tunnistaa helposti kiinni olevista nupuista ja jäntevästä varresta. Jos parsaa ei pysty heti valmistamaan ruuaksi, se säilyy jääkaapin laatikossa. Kiepauta parsat kostean astiapyyhkeen sisään, jotta ne säilyttävät tuoreutensa ja napakkuutensa. Parsa ei tykkää banaaneista, omenoista tai tomaateista lähellään. Parsan valmistamisen suhteen olen melko suurpiirteinen. Parsat kannattaa huuhdella hyvin ja napsauttaa tyviosan puumainen osa pois. Otan välillä aika reippaatkin palat pois, jos tyvi näyttää kovin puumaiselta. Kuorin parsan kuorimaveitsellä nupusta kohti tyveä. Keittovaiheessa pyrin mieluummin napakkaan kuin lötköön lopputulokseen. Tämä ohje on alkujaan Alkon Etiketti-lehdestä. Se on jääkiekkoilija Raimo “Raipe” Helmisen vaimon ohje, mutta me kutsumme sitä Raipen risotoksi. Ohje on muuttunut vuosien aikana.   Raipen risotto 250 g vihreää parsaa 100 g Prosciutto di Parma 200 g herkkusieniä 1 l vettä 2 kasvisliemikuutiota 60 g voita 4 dl risottoriisiä 1 lasillinen kuivaa valkoviiniä 1 dl parmesaania Huuhtele parsat, leikkaa pois varren puinen osa ja paloittele parsat parin sentin paloiksi. Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Valmista kasvisliemi. Paahda prosciutto uunissa pellillä rapeaksi. Sulata padassa noin 30 g voita ja ruskista sienet. Lisää mukaan risottoriisi ja paahda ne läpikuultaviksi. Kaada mukaan lasillinen viiniä ja anna haihtua. Lisää sitten kasvislientä vain sen verran, että riisi peittyy. Tee seuraava lisäys vasta sitten, kun aikaisempi satsi on imeytynyt. Lisää riisin joukkoon parsapalat, kun keittoaikaa on jäljellä noin 10 minuuttia. Ihan loppuvaiheessa heitä sekään parsan nuput. Kun risotto on puuromaista ja parsat juuri ja juuri kypsiä, lisää sekaan 30 g voita sulamaan ja reilusti parmesaania. Sekoita hyvin. Murskaa uunissa rapeutuneet kinkkusuikaleet risoton päälle. Kutsu ruokailijat pöytään, sillä risotto ei tykkää odottelusta. Tiina Perähannu-Silvola