Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Kunnanjohtaja viihtyy keittiössä – Taivassalon kokkitrio vauhdissa jälleen Silakrysäyksessä

Taivassalon Silakrysäyksessä nähdään taas kokkitrio silakkapurilaisineen. Kolmen kokin kokoonpanossa on kaksi alkuperäistä maestroa, kunnanrakennusmestari Jari Nerjanto ja kunnanjohtaja Vesa Rantala. – Tänä vuonna joukkoon on liittynyt vararehtori Susanne Laaksonen . Teimme kolmestaan ruokaa jo pop up -ravintolaamme Taivassalon torille ja hyvin yhteispeli sujui, Rantala kehuu. Alkuperäiseen kokkitrioon kuului Nerjannon ja Rantalan lisäksi myös Taivassalon rehtori-sivistystoimenjohtajana toiminut Esa Pirkola. Kun Pirkola lähti apulaisrehtoriksi Uuteenkaupunkiin, houkuteltiin Susanne mukaan kokkikolmosiin. Rantala sanoo, että Silakrysäyksen tarjoilu säilyy silti entisellään. – Miksi muuttaa hyväksi opittua ja koettua tarjoilua?   Nerjanto on superkokki, jolle on myönnetty Paistinkääntäjien Chavalier-käädyt, mutta ei Taivassalon kunnanjohtajakaan mikään eilisen teeren poika keittiössä ole. – Sain koulussa kotitaloudesta yhdeksän. Kai siihen arvosanaan vaaditaan muutakin kuin läsnäolo, Rantala vitsailee. Oikeasti miehellä on kulinaristisia harrastuksia, hän keräilee muun muassa reseptikirjoja. Keittiössäkin hän viihtyy, mutta ehtii kuulemma tehdä ruokaa liian harvoin. – Kun alan laittaa ruokaa, niin siihen pitää varata aikaa. Rantala pitää ruokahaasteista. Viimeksi hän opetteli tekemään itse pastaa. Bravuuriaan kunnanjohtajan on vaikea nimetä, mutta ehkä se on se Välimerenpiiras. – Kiitosta olen saanut myös juustokakuista, joita toin työpaikalle naistenpäivänä.   Rantalalle ruoka on tärkeällä sijalla myös matkailussa. – Jos paikkakunnallta löytyy Michelin-ravintola, käyn sen yleensä testaamassa. Paras ravintola, jossa olen käynyt, oli kahden tähden Michelin-ravintola. Se oli kyllä Helsingissä, ei sen kauempana. Matkoilla on kertynyt monenmoisia ruokaelämyksiä, eikä aina edes kehuttavia. Rantala kertoo kokeneensa muun muassa Islannissa hyviä makuelämyksiä, mutta myös yhden oudoimman. – Saaristolaisleivän kanssa tarjottiin hákarlia eli holkeria. Ensituntuma oli ihan ookoo, mutta kun haita maistoi ilman leipää, se maistui aivan ammoniakille. Myös haju oli puistattava. Hákarl valmistetaan jättiläishaista pitkän käymisprosessin avulla, jonka jälkeen se ripustetaan kuivumaan useiksi kuukausiksi. Hai on raakana myrkyllistä korkeiden urea- ja trimetyyliaminiini-N-oksidi-pitoisuuksien vuoksi, siksi sen valmistusaika on pitkä. Rantala on kuitenkin yleensä merenelävien ystävä. – Kampasimpukat ja tartar ovat tehneet ulkomailla vaikutuksen. – Islannissa sai tuoretta, erinomaisen hyvää kalaa, kuten meillä Taivassalossakin. Silakka on yhä Suomessa aliarvostettu kalalaji, hän sanoo. Se on yksi syy, miksi kokkikolmikko tarjoilee Silakrysäyksessä silakkahampurilaista ja silakkacevicheä. Kokit haluavat todistaa, kuinka hyvä raaka-aine silakka on ja kuinka monipuolisesti sitä voi käyttää.   Hyvää ruokaa on tarjolla Taivassalossa muutenkin kunnanjohtajan mielestä hyvin. – Meillä on kunnassa monta korkeatasoista ruokapaikkaa. Missä tahansa syötkin, syöt hyvin, hän toteaa diplomaattisesti. – Viimeksi tänään söin paikallisessa ruokapaikassa. No mitä? – Pomadanmunkin eli piispanmunkin. Terveellisiä elämäntapoja vaaliva kunnanjohtaja myöntää olevansa perso makealle. – Olin yhden opiskelukaverin kanssa syömässä ja tilasimme molemmat jälkiruoan kolmesti. Tarjoilija ei ollut aluksi uskoa, mutta kyllä ne annokset pöytään tuotiin, hän naurahtaa. Rantalan jälkiruokasuosikki on créme brulée. Ruuan harrastamisessa on vain yksi paha puoli: – Jos saa huonoa ruokaa, se harmittaa. Olin yhdessä tilaisuudessa Turussa, jossa ruokalista oli lupaava. Kun ruokien maut eivät olleetkaan kohdillaan, se oli pettymys, kulinaristi-kunnanjohtaja toteaa.   Välimeren piiras Taikina: 2 1/4 dl vehnäjauhoja 3/4 dl perunasosejauhetta 75 g voita 0,75 dl kylmää vettä Täyte: 200 g parsakaalia 1 prk fetaa 1,5 dl aurinkokuivattua tomaattia ruukku tuoretta basilikaa 2 dl ruokakermaa 1 dl maitoa 2 munaa mustapippuria juustoraastetta Päälle:  Mustaleima-juustoa raasteena Paista piirasta 200 asteen lämmössä noin 35 minuuttia. Kunnanjohtaja valmiina kokkaamaan. Vesa Rantala kehuu Taivassalon yhtenäiskoulun omaa keittiötä. – Kun meillä kunnassa oli vieraita ja heille tarjottiin kouluruokaa, yksi vieraista totesi, että saisipa hänenkin lapsensa Turun koulussa yhtä hyvää ruokaa. Vesa Rantala kertoo keräilevänsä reseptikirjoja. Kunnan kirjastosta löytyvät kalakirjat ovat hänelle jo tuttuja.