Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Pitkäksi venyvä paastonaika

Ensi viikolla on pitkäperjantai ja odotetut pääsiäisvapaat. Aiemmin pääsiäistä edeltävät 40 päivää paastottiin ja vietettiin kaikin puolin rauhallista ja harrasta elämää. Nykyisin vain harva paastoaa rajoittamalla voimakkaasti ruokavaliotaan. Mutta tilalle on tullut uusia tapoja hiljentää vauhtia ja yksinkertaistaa elämää. Voi viettää herkutonta, lihatonta tai alkoholitonta paastonaikaa. Jollekin sopii someton jakso ja toiselle ylimääräisestä kulutuksesta ja turhasta shoppailusta luopuminen. Joku miettii autoilun vähentämistä ja joku toinen oman hiilijalanjäljen pienentämistä. Mahdollisuuksia on monia. Tänä keväänä kaikki on toisin. Elämme poikkeustilassa, jossa on paljon modernin paaston piirteitä. Olosuhteiden takia suunta on pois kuluttamisesta ja edessä paluu perusasioiden ääreen. Elämänpiirimme on supistunut viimeisten viikkojen aikana. Monet arjen normaalit rutiinit tuntuvat kaukaisilta, mutta jo kovin kaivatuilta. Poikkeustila rajoittaa, mutta se myös mahdollistaa. Nyt on kotoilun aika: voi leipoa sitruunatortun, kokeilla uusia ruokaohjeita, vaihtaa kukkamullat ja istuttaa pistokkaat, siivota kodin kaikki nurkat, siirrellä huonekalut uuteen järjestykseen, ulkoilla lähimetsissä tai herätellä luku- tai musiikkiharrastusta. Samalla rauhallisemmassa arjessa toiveet ja haaveet ovat pienentyneet ja inhimillistyneet. Pääsiäisen suurimpana toiveena on saada omat rakkaat yhteisen ruokapöydän ääreen. Aurinko, pääsiäinen ja ensimmäiset krookukset saapuvat tänäkin keväänä. Sitruunatorttu Pohja: 100 g voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Sitruunatäyte: 3 dl ruokakermaa 1 1/2 dl sokeria 3 kananmunaa 1 dl vastapuristettua sitruunamehua 1 rkl raastettua luomusitruunan kuorta Vaahdota pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina voidellun piirasvuoan, halkaisija noin 25 cm, pohjalle ja reunoille. Sekoita täyteainekset ja kaada seos vuokaan. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Sitruunapiirakan kaveriksi voi pilkkoa hedelmäsalaatin kiiveistä, viinirypäleistä, vadelmista ja muutamasta mintunlehdestä. Tai sitten seuraksi voi sekoittaa mascarpone-lakritsivaahdon. Sitruunatorttu on nopea ja helppo valmistaa. Siitä riittää noin kahdeksalle herkkusuulle. Tiina Perähannu-Silvola