Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ravintolaruokaa take away -luukusta tai kotiovelle

Kahvilat ja ravintolat ovat laittaneet kuuliaisesti ovensa säppiin jo tällä viikolla. Yrityksissä on noudatettu pääministeri Sanna Marinin vetoomusta, vaikka lainsäädäntö saadaan voimaan vasta ensi viikolla. Tilanne on kahvila- ja ravintolayrittäjille hyvin haastava. – Ihmettelemme suuresti, miten hallitus hyökkäsi ravintola-alan kimppuun toimillaan. Ja vielä eväsi vakuutuksista mahdollisesti saatavat korvaukset, koska ei vedonnut tartuntatautilakiin. Eli näiden toimien mukaan ei edes ole mitään pandemiaa, taivassalolaiset yrittäjät Katja Kurkilahti ja Henriikka Koskinen Grillikahvila Meriportista kritisoivat. Meriportin nuoret yrittäjät aikovat siirtyä take away -myyntiin luukusta, vaikka eivät usko, että se lopulta on edes hyvä ratkaisu: – Sisältä mukaan otettavilla annoksilla lisää yhtä lailla tautien leviämistä, kun ihmiset jonottavat kassalla. Lisäksi he muistuttavat, että kaupoissa ihmisiä käy enemmän, eikä niissä ole mitään rajoituksia. – Pyrimme pitämään työntekijät mahdollisimman pitkään töissä. Toki joudumme lyhentämään työpäiviä jonkin verran. Viimeinen vaihtoehto olisi luopua maailman parhaista työntekijöistämme, Kurkilahti ja Koskinen sanovat.   Maskussa Kiisan-Pirtti täyttää aprillipäivänä 50 vuotta. Synttäritunnelma on tiessään: – Eipä olisi uskonut, että näissä merkeissä juhlitaan, yrittäjä Mika Lehti toteaa. Kiisan-Pirtissä yrittäjät ovat töissä, yhden työntekijän he joutuvat lomauttamaan. Sama ratkaisu on edessä muissakin kahviloissa ja ravintoloissa, yrittäjät yrittävät sinnikkäästi pakertaa, työntekijöitä joudutaan lomauttamaan. Torpparin Tuvan Teija Uoti Vehmaalta kertoo, että ravintola kokeilee annosruokien ulosmyyntiä. – Todennäköisemmin niiden kysyntä on niin pientä, että meidän liiketilan kuluja ei saada peittoon. Meidän myyntimme ja tulomme ovat tulleet pääasiassa alkoholin myynnistä ja tapahtumailloista, mitä nyt emme pysty järjestämään. Ravintolan henkilökunnasta on jo lomautettu puolet. Uoti lupaa asiakkaille, että ensi viikolla voi tilata pitsaa. Hän ei kuitenkaan usko, että sekään tilannetta kovin paljon auttaa: – Tilanne on kriittinen.   Sama tilanne on Café-ravintola Maskussa. Eeva Rantanen kertoo, että annoksia myydään ulos niin kauan kuin se on mahdollista. – Olemme joutuneet lomauttamaan henkilökuntaa. Myös Lemunportista Pia Jalava kertoo, että henkilöstön lomautukset tai osa-aikaiset lomautukset ovat todennäköisiä. Niitä mietittiin jo tällä viikolla, mutta Jalava päätti vielä toistaiseksi, että tilannetta katsotaan eteenpäin, onko lomautuksiin pakko ryhtyä. Kahvila-ravintola Vihreä Valo Lokalahdella on lomauttanut yhden henkilön. Lounasta tarjotaan luukkumyyntinä tai kotiin kuljetettuna. Vanhusruokapalvelua yritys hoitaa normaalisti. Mynämäessä toimiva Harry´s on ainakin tällä viikolla pystynyt jopa kasvattamaan hieman myyntiään. Yrittäjä Demirel kertoo, että ravintola on varautunut kaikkeen: – Kotiruokatoimituksia, pitsoja ja kebabeja, take away -palvelut. Olemme perheyritys, pari ulkopuolista meillä on töissä. Emme ainakaan tässä vaiheessa harkitse lomautuksia. Yrittäjä kiittelee, että tilanne on Mynämäessä sentään helpompi kuin se olisi esimerkiksi Turussa. – Täällä vuokra on halvempi ja kunnan kanssa voidaan sopia vuokrasta. – Lisäksi maaseudulla ihmiset joka tapauksessa liikkuvat ja toimivat eri tavalla kuin kaupungeissa. Turkista kotoisin oleva yrittäjä ei vaikuta olevan tilanteesta kovin hermostunut. – Olemme kaikin puolin varautuneet tilanteeseen. Olemme varautuneet kotikuljetuksiin kahdella autolla, hän sanoo.   Ravintola Pohojanportti Nousiaisissa ilmoittaa myyvänsä noutoannoksia, oluthanat menevät kiinni. Tuomaksen Tupa Mynämäessä pyrkii pitämään ravintolan toiminnassa. – Määräysten tiukentuessa siirrymme pelkkään ulos myyntiin. Olemme ryhtyneet myös ruuan kotikuljetuksiin, Tuomaksen Tuvalta kerrotaan. Heli Kirjonen Hasta la Pasta -ravintolasta Naantalista kertoo, että ravintola joutuu lomauttamaan kaksi kokopäiväistä henkilöä, lisäksi opiskelun ohella töitä tekevät. Ruokaa myydään ulos ja kuljetetaan kotiin Naantalissa. Uudessakaupungissa Gasthaus Pooki on kehittänyt poikkeustilamenun, joka voidaan kuljettaa kotiin. – Suunnittelimme tilanteeseen sopivan menun, jossa yhdistetään lounas- ja a la carte -lista, jolloin asiakas voi valita listalle hänelle parhaiten sopivan vaihtoehdon lounaasta illalliseen, ravintoloitsija Iiro Toivanen kertoo. Menun ruokia voi noutaa ResQ-sovelluksesta tilaamalla valmiiksi pakattuna tai tilata kuljetuksen kotiin.   Café Aitan ravintoloitsijat Tanja Nyberg ja Taina Aalto kertovat, että ensi viikosta alkaen Aitasta voi hakea lounasta ja leivonnaisia mukaan. – Myös kotiin kuljetukset onnistuvat maanantaista lauantaihin. Café Aitta hoitaa myös hotellin aamiaistarjoilua, joka poikkeustilan aikana tarjoillaan asiakkaille huoneisiin. Vaikka tekemistä riittää, Café Aitta joutuu lomauttamaan ensi viikosta alkaen kaksi kokoaikaista työntekijäänsä. Kustavin Krouvin yrittäjä Satu Hed sanoo suoraan, että tilanne on surkea. – Viime viikonloppuna teimme ratkaisun, että pitsoja sai tilata kotiin. Kotiinkuljetusta järjestetään Kustaviin ja Taivassaloon. Lossirantaan voidaan myös viedä, mutta ei Vartsalaan asti, hän rajaa. Hed arvelee, että tilanne elää koko ajan. Jos myyntiä ei ole, yrittäjä jättää viikonloppumyynnitkin pois. – Tämä on perheyritys, eikä lomautettavia ole. Oma elämäntilanne on nyt tästä kiinni. – Alv:n lasku hetkeksi ei riitä ja vakuutusyhtiöt ovat pesseet kätensä. Mitä ja koska hallitus aikoo toteuttaa lupauksensa, hän pohtii. – Tuntuu siltä kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Tämä viikonloppu on ratkaiseva, hän toteaa.