Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Keskiaikainen rosvokala

Kilo suomalaista villikalaa perattuna ja ruodottomana 1 dl öljyä iso valkosipuli viipaloituina 1/2 dl hunajaa mustapippurirouhetta 1/2 dl punaviinietikkaa Suolaa Tee marinadi ylläolevista aineksista ilman suolaa. Laita kalat kulhoon ja kaada marinadi päälle ja sivele sitä kaikkialle kalaan. Jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi. Väillä voi vähän asetella kaloja, että marinadi tehokkaasti imeytyy kaikkialle. Ota ennen valmistusta se huoneen lämpöön ja taputtele sen pintaan noin kaksi ruokalusikkallista merisuolaa. Valuta ylimääräinen marinadi pois ja kääri kalat kostutettuun leivinpaperiin, jonka päälle alumiinifolio. Tiukka nyytti. Kaiva kuoppa, mieluiten hiekkaiseen maahan ja lado pohjalle luonnonkiviä. Polta puita kuopassa 2–2 1/2 tuntia. Lakaise hiilet sivuun. Laske paistopussi kuoppaan ja peitä tuoreilla lepänoksilla. Laita 5–10 senttiä hiekkaa lepänoksien päälle ja lakaise hiilet takaisin. Paistoaika on noin 30 minuuttia. Voit tehdä tämän myös silakkafileistä, jolloin paistoaika on noin 15–20 minuuttia. Kuoppaan voi laittaa myös juureksia ja paloiteltuja perunoitakin, joiden kypsymistä kannattaa jatkaa vielä tovin. Oikeata mökkiruokaa. Paljastan, että toimii myös nuotiokuopan sijaa uunissa tai grillissäkin. Silloin pitää olla tarkkana, ettei kala kuivu liikaa johtuen kovasta lämmöstä. Myös hyvin kostutettua leivinpaperia silloin runsaasti. Pentti-Oskari Kangas