Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kalapuikkojen kuurupiilo

Lempiruoista tulee kotoisa ja nostalginen olo. Ne ovat ruokia, joihin liittyy paljon muistoja yhteisistä ruokahetkistä tai ruoan tekijästä. Omia lempiruokiani ovat Tuunajärven mummun valmistamat uunimakkara ja perunamuusi, ranskalaiset vohvelit ja ihana kullankeltainen juustopiirakka. Samoin iltapalalla syödyt pullasiivut ja itse leivottu kakko. Sen sijaan suunnaton pettymys oli joka kerta makaronilaatikko, joka oli valmistettu ilman jauhelihaa. Omituista oli myös mummun jouluisin tekemä imelletty perunalaatikko, joka oli tummaa ja maistui vahvoille mausteille. Mummulta sain ranskalaisten vohvelien ohjeen, mutta juustopiirakka jäi ikiaikaiseksi mysteeriksi. Montaa ohjetta olen kokeillut, ja välillä jo luullut salaisuuden löytyneen cheddarjuustosta, mutta ei silläkään päästy lähellekään mummun tekemää. Kouluaikainen ystäväni muistelee suurella lämmöllä äitini valmistamia korvapuusteja. Ystävän mielestä meillä leivottiin aina, mutta omasta mielestäni korkeintaan kerran kuussa. Myös äitini valmistama jauhelihamakaronilaatikko on herkkua. Itse teen yhtä hyvää, mutta ihan eri ohjeella. Nyt kun omat lapseni ovat maailmalla, kyselen joka kerta heidän kotiin tullessaan, mitä haluavat ruuaksi. Listalla on klassikoita, kuten pizzaa ja pannukakkua. Mutta on nuoriso toivonut myös Brooklynin jauhelihamureketta, pekaanipähkinäpiirasta, katkarapukasaria, kalapuikkojen kuurupiiloa. Tässä siis Pirkko Arstilan ohje Pirkon parhaat -kirjasta vuodelta 1998. Kalapuikkojen kuurupiilo 1 pkt kalapuikkoja 2–3 sipulia 1 pussi hollandaisekastiketta 1/2 purkki kermaa, ranskankermaa tms. 2 keitettyä kananmunaa Ketsuppia Juustoraastetta Voitele pieni uunivuoka ja levitä jäiset kalapuikot pohjalle. Purskota päälle ketsuppia. Valmista hollandaisekastike paketin ohjeen mukaan ja pyöristä maku lopuksi kermalla tai muulla vastaavalla. Sekoita kastikkeen joukkoon silputut kananmunat.  Jos haluat käyttää sipulia, kuori ja silppua ne. Paista kuultaviksi. Kaada sipulit puikkojen päälle. Kaada päälle hollandaisekastike. Ripottele viimeiseksi juustoraaste. Paista keskilämmöllä uunissa puolisen tuntia. En itse käytä tässä ruuassa ollenkaan sipulia ja yleensä teen tämän ruuan aina tuplana. Joskus valmistan ruuan seuraksi perunamuusia, mutta nykyisin tarjoilen sen runsaan, raikkaan salaatin kanssa. Paistokseen voi lisätä mukaan myös parsakaalin kukintoja tai pinaattia. Tiina Perähannu-Silvola