Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paprikan vuosi

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry ovat valinneet vuoden 2020 vihannekseksi raikkaan ja rapsakan paprikan. Kasvitieteellisesti paprika ei ole vihannes, vaan marja. Arkikielessä se kuitenkin luokitellaan vihanneshedelmäksi. Suomalaiseen ruokavalioon paprikat kotiutuivat 1970-luvulla. Siltä ajalta on peräisin retroherkku, täytetyt uunipaprikat, jotka on helppo valmistaa arkiruuaksi työpäivän jälkeen. Paprikaa viljellään Suomessa noin 70 yrityksessä erityisesti Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Oma tuotantomme on vielä pientä, noin miljoona kiloa vuodessa. Tuontia on noin 16 miljoonaa kiloa. Viljelymäärä on kasvussa, kiitos nykyisten kasvispainotteisten ruokasuositusten. Harrasteviljelijät suosivat erityisesti chilipaprikoita. Niiden kasvattamiseen on viime vuosina hurahtaneet erityisesti nuoret miehet. Paprikoista löytyy lajikkeita erilaisiin makumieltymyksiin, kuten suippopaprikaa makeamman ystäville ja chilipaprikaa tulisesta pitäville. Paprikat sopivat hyvin salaatteihin, paistoksiin ja juustoleivän päälle. Marinoitujen paprikoiden ohje on kulkenut mukanani vuodesta 2006. Tämä ohje on helppo ja maukas, mutta valmistaminen on sotkuista hommaa. Aina näitä valmistaessani mietinkin, miksi ihmeessä tähän taas ryhdyin. Sitten muistan, että saan näistä aina parhaat kehut ja kiitokset. Paprikoiden valmistaminen aloitetaan nylkemällä kuori. Se onnistuu parhaiten paahtamalla paprikat kuumassa uunissa grillivastuksen alla, kunnes paprikoiden pinta on mustunut. Mustuneet paprikat siirretään muovipussiin, jossa lämpö pehmentää niitä edelleen. Sitten aletaan kuoria paprikoita yksi kerrallaan. Samalla saa siistittyä ja suikaloitua paprikat. Kun paprikat on siistitty, sekoitetaan marinadi. Marinoidut paprikat 3 paprikaa 1 murskattu valkosipulin kynsi 3 rkl oliiviöljyä 1 rkl balsamiviinietikkaa Suolaa Mustapippuria   Tarjoiluun: Patonkia Mozzarellaa Nylje paprikat ohjeen mukaan. Punaisista ja keltaisista paprikoita kuori irtoaa helpommin, mutta vihreät paprikat ovat hankalia. Sekoita marinadin aineet. Siirrä käsitellyt paprikat tarjoilukulhoon ja kaada marinadi päälle. Anna tekeytyä ainakin muutama tunti. Nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta oliiviöljy ehtii muuttua juoksevaksi. Tarjoile sellaisenaan lisäkkeenä tai valmista helppoja leipäsiä alkupalaksi tai antipastoiksi patongista, mozzarellasta ja paprikasuikaleesta. Tiina Perähannu-Silvola