Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Toisenlainen sitruunakalan resepti

Herrankukkaron naapurimme Suomen piispa Mikael Agricola oli myös kulinaristi ja opasti kansaa saariston herkkuihin. Keskiajalla ei ollut jääkaappeja, joten monet ruoat säilyivät pH-pitoisuutta laskemalla. Hapattamalla. Graavin suolakalan säilymisen lisäämiseksi käytettiin etikkaa ja fiineissä paikoissa tuontisitruunaa, joka säilyy pitkään sen ajan haasteellisen logistiikan edellyttämällä tavalla. 1 kpl n. 500 g kalan filee. Kuha, siika, hauki jne. 1 dl ruokaöljyä (rypsiöljy on hyvä) 1 rkl suolaa 1 sitruuna 3 rkl soijakastiketta 1 tl rouhittua mustapippuria 1 sipuli siivutettuna ohuiksi renkaiksi 1 rkl juoksevaa hunajaa tilliä Sirottele suola ja mustapippuri kalan pinnalle. Purista sitruuna ja lisää se soijakastikkeen ja hunajan kanssa ruokaöljyyn. Kaada kastike kalalle ja lisää pinnalle ohuet sipulirenkaat. Anna vetäytyä 30–60 minuuttia. Siivuta näin pikagraavattu kala ohuiksi siivuiksi ja nauti keitettyjen perunoiden ja voinokareen kera. Pentti-Oskari Kangas