Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kattilaan kiehumaan 60 kiloa perunaa – Sairaalakeittiössä valmistetaan silti hyvinkin yksilöllisiä annoksia

Vakka-Suomen sairaalan alakerroksessa on yksi alueen suurimmista keittiöistä. Kaarean keittiössä valmistetaan päivittäin noin 800 ruoka-annosta. – Meidän asiakkaita ovat muun muassa Uudenkaupungin kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, palveluesimies Sari Karanko Kaareasta kertoo. Tästä yhdestä keittiöstä toimitetaan viisi ateriaa päivittäin sairaalan kolmelle vuodeosastolle sekä ateriapalvelut vanhainkoteihin, palveluasumiseen ja kotona asuville. Lisäksi keittiössä valmistetaan sairaalan henkilöstöravintolan ruuat. – Esimerkiksi tämän päivän lounaana oli perunoita ja nakkikastiketta. Henkilöstöravintolassa ruoka on kuitenkin hieman mausteisempaa ja siellä syötiin italialaista makkarapataa. Vaikka Kaarean keittiö on suurkeittiö, 14 työntekijän henkilökunta valmistaa myös hyvin yksilöllisiä annoksia. – Meillä on keittiössä kokkeja, jotka valmistavat perusruokaa sekä dieettikokkeja, jotka vastaavat erityisruokavalioista. Erityisruokavaliot ovat nykyisin hyvinkin vaativia. Jos ravintoloissa kokataan laktoosittomia, maidottomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja sekä kasvisruokaa, sairaalan keittiössä on huomioitava hyvinkin yksilölliset ruokavaliot. – Se sitten kuuluu minun tehtäviini suunnitella hyvin vaativat ruokavaliot, kuten esimerkiksi munuaisruokavaliot, joissa proteiinin määrää pitää rajoittaa ennen dialyysia ja dialyysin aikana proteiinia taas pitää saada riittävästi. Lisäksi fosforin määrää pitää rajoittaa. Munuaispotilailla on myös suola- ja nesterajoituksia sekä kaliumin määrää voidaan joutua rajoittamaan, Kaarean tuotekehityspäällikkö, ravitsemusasiantuntija Katja Mäkelä kertoo. – Tulevaisuudessa ravitsemus ehkä onkin menossa yhä yksilöllisempään suuntaan. Kun tutkimus on mennyt eteenpäin, on huomattu miten ravitsemuksella on hyvinkin suuri merkitys sairauden hoidossa. Erityisruokavalioiden lisäksi Kaarean keittiössä pyritään ottamaan myös potilaiden mieltymykset ja toiveet huomioon. Jos osastolta tilataan esimerkiksi vegaaniruokaa, sitä tehdään. – Huomioimme täällä myös ravitsemukselliset seikat, Karanko korostaa. Se tarkoittaa, ettei potilas voi elää päivästä toiseen vain nesteillä, ellei se sairauden hoidollisista syistä ole tarpeen. Suurkeittiössä tiedetään myös hyvin, minkälaisesta ruuasta eri-ikäiset ruokailijat pitävät. – Vanhemman väen suosikkiruokia ovat pinaattikeitto, silakkapihvit, silakkalaatikko, maksaruuat ja aterialla pitää olla perunaa. – Lapset taas syövät mieluusti makaronilaatikkoa ja muutenkin pastaa tai riisiä. Myös kasvissosekeitto on yksi lasten suosikeista. Keittiö saa usein kiitoksia hyvästä ruuasta. – Myös sitä sanotaan, että sairaalassa saa syödä koko ajan, Karanko naurahtaa. Mäkelä arvelee, että toteamus kertoo siitä, ettei kotona tule syötyä kuin pari kertaa päivässä, vaikka oikea ateriarytmi olisi viisi ateriaa päivässä. Sairaalan ruokalistat vaihtuvat kuuden viikon välein. Jos jokin ei ruokailijoille maistu, niin se pudotetaan pois tulevilta ruokalistoilta. Näin kävi muun muassa yhdelle broilerannokselle. – Se ei vain jostain syystä maistunut. – Vaikka noudatamme ravitsemussuosituksia ja teemme erityisruokavalioita, tavoitteena on silti tehdä maistuvaa ruokaa, joka näyttääkin hyvältä, palveluesimies Sari Karanko tiivistää. Miten koronaepidemia on näkynyt teidän keittiössä? – Ateriapalvelut ovat hieman lisääntyneet ja sairaalan ravintola ei tämän poikkeustilan aikana ole auki ulkopuolisille, ainoastaan sairaalan henkilökunnalle.   Juttuun lisätty jälkikäteen koronaa koskeva kysymys ja vastaus.   käynnisti toimintansa 1.1.2019. sai alkunsa Arkea Oy:n osittaisesta jakautumisesta. tuottaa ruoka-, siivous-, toimitila-, kiinteistönhoito- ja kunnossapitopalveluita.