Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Perinteinen pulla on paras – Pullapirjot-leipomossa leipovat Kaija ja Satu

Kaija Nygård ja Satu Kuusamo alkavat lopetella jo aamuyhdeksältä työrupeamaansa. – Pian tästä lähdetään päiväunille, Satu toteaa. Naisten työpäivä on alkanut aamukahdelta omassa leipomossa, Pullapirjoissa. – Leivomme joka päivä vähän eri tuotteita. Heti kun tuumataan, että mitäs jos ei enää leivottaisikaan sitä piirakkaa, niin seuraavana päivänä joku asiakkaista kysyy juuri sitä ja sitten sitä taas leivotaan, Kaija nauraa.   Nauravaiset naiset perustivat Ugin Pullapirjot -nimisen kotileipomon Uudenkaupungin keskustaan 17 vuotta sitten. Kaija ja Satu olivat molemmat töissä sairaalan keittiössä, mutta sitten työt menivät alta. Molemmat nauttivat leipomisesta ja niin he päättivät perustaa oman leipomon. Siihen aikaan Uudessakaupungissa ei ollut vielä Askondin kahvilaa ja Leilan leipä oli lopettelemassa toimintaa. Miten leipomosta tuli Pullapirjot, kun kumpikaan ei ole Pirjo? – Mietimme sointuvaa nimeä, joka jäisi mieleen. Yhtenä vaihtoehtona oli Pullapirkot. Pullapirjot on toiminut Koulukadulla alusta pitäen. Ensin leipomotila ja kahvila olivat molemmat rakennuksen kivijalassa. – Muistan ne ensimmäiset päivät. Asiakkaita oli ulos saakka jonoksi. Emme yhtään osanneet odottaa, että leipomo lähtisi niin hyvin käyntiin. Kun alakerran tilat loppuivat kesken, kotileipomo laajeni yläkertaan. Nyt kahvila ja konditoriotila ovat katutasossa ja leipomo alakerrassa. Pari vuotta Pullapirjot piti myös toista kahvilaa. – Mutta se kävi hankalaksi pitää kahta paikkaa.   Leipomo tunnetaan Uudessakaupungissa niin hyvin, että palomiehet tulevat joskus suoraan yökeikalta koputtelemaan ovea, kun tietävät Kaijan ja Satun olevan jo aamuyön tunteina olevan leipomassa. – Kyllä sitten kahvit keitetään ja jotain tarjotaan, kun palomiehillä on ollut rankka yö takana, Satu sanoo. Myös turistit ovat löytäneet leipomon, jonka tuotteita ei saa mistään muualta kuin tästä yhdestä kahvila-myymälästä. – Ukilainen leipä on kovasti suosittu, sitä turistit kyselevät. Se on sellainen vahinkoleipä, Kaija kertoo. Naiset leipoivat yhtenä vuonna Turun Saaristolaismarkkinoille tuhatkunta saaristolaislimppua myyntiin. – Kävi niin hassusti, että kippasin saaristolaistaikinaa astiaan, jossa olikin jäljellä piimälimpputaikinaa. Tuumasin sitten, että leivotaan sitten sellaista leipää ja siitähän tuli hyvin maukasta.   Se Pullapirjoissa on huomattu, että perinteiset pullat ja leivonnaiset ovat asiakkaiden mielestä sittenkin parhaita, kuten esimerkiksi peltimarjapiirakka ja karjalanpiirakat. – Yksi edustaja yritti kaupata meille puolivalmiita karjalanpiirakoita ja pasteijoita myyntiin, mutta emme me voi sellaisia myydä. Kaiken pitää olla itse tehtyä, yrittäjät toteavat. Leipomolla on monta sesonkiaikaa, joulu tietenkin, mutta myös kevät on täynnä herkkupäiviä. – Joulun jälkeen tulevat runebergintortut, sitten naistenpäivä, ystävänpäivä, laskiainen ja vappu. Laskiaispullien suhteen Satu Kuusamo ja Kaija Nygård ovat vankkumattomia: perinteinen laskiaispulla on paras. – Aina tulee jotain uusia ideoita, mutta kyllä laskiaispulla on parasta, kun siinä on kermaa ja vadelmahilloa, leipuri-yrittäjä Satu Kuusamo tuumaa ja Kaija Nygård nyökyttelee vieressä.