Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Vähemmän on enemmän

Joka päivä oppii jotain uutta, kuten valmistamaan teetä. Golfravintolassa kello viiden teellä opin tapahtuman juontajalta, Pirkko Arstilalta , että olen valmistanut teeni väärin. Mukiin teepussin päälle kaadan tulikuumaa vettä ja unohdan teepussin likoamaan. Kun sitten lopulta havahdun juomaan teeni, niin pahaa se on. Kun kello viiden tee yleistyi Englannissa, tarjolla oli vain musta tee, jota oli yleensä haudutettu liian pitkään. Niinpä teen makua yritettiin peittää sitruunalla, maidolla, hunajalla tai hillolla. Tee oli kallista ja sitä nautittiin vain herrasväen pöydissä. Kun tee halpeni, se levisi myös työläisperheisiin. Pussitee, pikatee, yleistyi toisen maailmansodan jälkeen. Jos tee on pahaa, syy on yleensä joku seuraavista: liian kuuma vesi, liikaa teelehtiä tai liian pitkä haudutusaika. Vain musta tee sietää kiehuvaa vettä, muille teelehdille riittää 80 asteinen vesi. Teelehtiä ei tarvita paljoa, eli mieluummin vähemmän kuin enemmän. Haudutukseen riittää kolme minuuttia. Pirkko Arstilan emännöimässä tilaisuudessa maisteltiin kolmea eri teelaatua: Darjeeling T.G.F.O.P., Idän aurinko ja Vanilja helmi. Darjeeling, teelaatujen shampanja, kasvaa Himalajan vuoristoalueella. Mitä korkeammalla tee kasvaa, sitä hienompaa ja pehmeämpää se on. Idän aurinko on valmistettu teepensaan kärkisilmuista ja aromoitu jasminin kukilla. Vanilja helmi on rullattu helmi teelehdistä ja aateloitu vaniljaöljyllä. Kello viiden tee on helppo tapa kutsua ystäviä koolle. Tarjottavaksi riittää jotain suolaista ja jotain makeaa. Kun haluaa panostaa enemmän, silloin voi valmistaa englantilaisten mielestä niin hyviä kurkku-tuorejuustotäytteisiä kolmioleipiä. Kun kutsuu ystävät kello viiden teelle, kukaan ei jää yökylään. Riemukkaissa illanvietoissa kannattaa juoda vuoroin lasillinen viiniä ja lasillinen teetä, silloin seuraava päivä on paljon miellyttävämpi. Suolapähkinäpiparien ohje on Pirkon parhaat -kirjasta, jonka julkaisuvuosi on 1998. Annen suolapähkinäpiparit 200 g voita 2 dl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 2 dl suolapähkinöitä 2 dl kaurahiutaleita Murskaa suolapähkinät rouheeksi. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kuivat aineet. Sekoita hyvin. Ota ruokalusikallinen taikinaa leivinpaperille ja painele matalaksi keksiksi haarukan avulla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Pirkko Arstila suositteli pikkuleipien pariksi Darjeeling-teetä. Tiina Perähannu-Silvola