Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Tee ei ole kuin kahvi – Pirkko Arstila valitsee teelajin mielialan mukaan

– Isäni tilasi 50-luvulla Darjeeling-teetä Lontoosta. Kävin hänen kanssaan tullikamarilta noutamassa teelähetyksiä. – Kotona oli kohokohta, kun juotiin teetä. Darjeeling-teestä tuli minulle kuin se elämän ensimmäinen mansikka tai jäätelö, teen ystävä, toimittaja-kirjailija Pirkko Arstila kertoo. Arstila on yrittänyt jo vuosikymmeniä houkutella suomalaisia juomaan teetä, sillä vaikka Ranskakin on kahvimaa, siellä myös teetä osataan arvostaa. – Pariisissa on yhdellä kadulla nelisenkymmentä teehuonetta. Ne ovat paljon hienostuneempia teehuoneita kuin Britannian teehuoneet, hän kehuu. Arstilan mielestä teen juontiin kannattaa siirtyä, etenkin jos kahvi närästää tai aiheuttaa sydämentykytyksiä. Hän kuitenkin varoittaa, että teeharrastus voi viedä mennessään. – Olen tavannut nuoria miehiä, jotka ovat niin vihkiytyneitä asiaan, että keskustelevat teen lämpötiloista. Tee ei ole kuin kahvi. Sitä ei keitetä automaatissa. Teen juontiin kuuluu haistelu ja maistelu, siinä mielessä se muistuttaa enemmän viiniharrastusta kuin kahvin juontia. Jos haluaa tutustua teehen paremmin, kannattaa alkaa haudutella aitoa lehtiteetä. Voi valmistaa kahta eri teetä ja maistella niitä rinnakkain. – Pussitee on pikateetä, eivätkä teen kaikki hienoudet pääse esiin. – Aloittelijan kannattaa käyttää aluksi vain vähän lehtiä. Vesi ei saa olla kiehuvaa, sillä vain musta tee sietää kiehuvaa vettä. Jos tee on kitkerää, lehtiä on liikaa tai haudutusaika on liian pitkä, Arstila neuvoo. Hän korostaa, että lehtiä ei saa missään tapauksessa lilluttaa vedessä, vaan isoäidin kannuun kannattaa hankkia siivilä.   Arstila emännöi sunnuntaina Uudenkaupungin Golfravintolassa Kello viiden tee -tapahtumaa. Tapahtuma alkaa jo neljältä, sillä tapahtuman aluksi Arstila kertoo kello viiden teen historiasta. – Kello viiden tee vakiintui Britanniassa aluksi hienoissa piireissä, josta se sitten levisi myös työläisperheisiin. Kello viiden tee voi olla kevyt tai tukeva. Teen kanssa tarjolla voi olla pieniä suolaisia leipiä, piirakoita ja makeita leivonnaisia tai tarjoilu voi olla niin tukeva, että se korvaa päivällisen. – Kello viiden tee on vaikuttanut Britanniassa monella tavalla yhteiskuntaan. Ensin teelle alettiin hankkia hattuja, sitten erillisiä teepöytiä ja kokonainen teeserviisi. – Tee oli ensimmäinen raittiusjuoma ja sen myötä naiset alkoivat päästä ravintoloihin, siksi naisjärjestöt ottivat kello viiden teen omakseen. Suomessa teen arvostus on kasvanut viime vuosina. Terveysbuumi on saanut ihmiset kiinnostumaan teestä. Teen juonnilla ei ole haittavaikutuksia, sen sijaan esimerkiksi L-teaniini-nimisen aminohapon vaikutukset ovat hyvinkin myönteisiä. – L-teaniini vaikuttaa suoraan aivoihin. Se virkistää, rauhoittaa, kylmällä lämmittää ja kuumana päivänä viilentää. – Rumana, pimeänä päivänä kannattaa juoda paljon teetä. Tee poistaa stressiä, ehkäisee masennusta ja suojelee viruksilta. Arstila toivoo, että Uuteenkaupunkiin tulisi kodikas iltakahvila, josta saisi erikoiskahveja, hyviä teelaatuja ja leivonnaisia. – Uusikaupunki on hieno kaupunki, mutta kahvilakulttuuri täältä puuttuu. Miten niin voi olla, kun Laitilassakin on hyviä kahviloita, hän naurahtaa.   Vihreä teejuoma 3 rkl vihreää irtoteetä 0,5 litraa vettä   Laita kylmä vesi ja tee kannelliseen purkkiin tai teepannuun. Anna hautua jääkaapissa 6– 8 tuntia. Siivilöi tee ja kaada neste takaisin kannuun. Juo, kun haluat virkistyä.