Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Muffinssi sinulle, ole ystävä minulle

Valentinuksen, eli ystävänpäivä 14.2. on kansainvälisesti erityisesti rakastavaisten päivä, mutta Suomessa päivä on aina juhlistanut nimensä mukaisesti ystävyyttä. Ystävänpäivällä on pitkä historia jo antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta alkaen. Myöhemmin historiaan on liittynyt kaksi Valentinus-pyhimystä, joista jommankumman kunniaksi päivä omistettiin Valentinukselle vuonna 350. Englannissa ja Ranskassa ystävänpäivälle on pitkät perinteet jo 1300-luvulta. Päivän viettoon liittyi rusettiluistelun kaltaiset lemmen arpajaiset. Arpa sai valita luisteluun parin tai juhlapöytään seuralaisen. Etelä-Euroopassa uskottiin, että linnut valitsevat itselleen parin Valentinuksen päivänä. Suomessa olemme viettäneet ystävänpäivää 1980-luvulta alkaen. Silloin ystävää muistetaan kortilla, tekstiviestillä, kukkasilla, pienellä lahjalla tai yhdessäololla. “Mitä voisi lahjoittaa sille, joka omistaa jo kissankellon, vanamon, säteet kevätauringon, jolla on talvi ja syys – kävisikö ystävyys?” Elina Karjalainen Suklaamuffinsit sopivat jokaiseen päivään, siis myös ystävänpäivään. Ohje on Yhdysvalloista, siksi mitat on muutettu helpoiksi muki-mitoiksi. Itselläni mittana toimii muumi-muki. Vaikka muffinsit ovat näyttävän ja vaateliaan näköisiä, ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa.   Marenkihuppuiset suklaamuffinsit Taikina 1,5 mukillista vehnäjauhoja 1 mukillinen sokeria 1/3 mukillinen tai enemmänkin tummaa kaakaojauhetta 1/2 mukillinen rypsiöljyä 1 mukillinen maitoa 1/2 mukillinen valkosuklaapaloja 1 tl ruokasoodaa 1 tl suolaa 1 tl vaniljauutetta 1 rkl omenaviinietikkaa   Marenkihuppu 3 valkuaista 1/3 mukillinen sokeria   Sekoita kaikki taikinan ainekset kulhossa hyvin sekaisin, lisää viimeisenä valkosuklaan palat. Lado muffinipellille 8–9 isoa paperista muffinivuokaa. Jaa taikina tasaisesti vuokiin. Paista 175 asteessa 20–30 minuuttia, tarkkaile tilannetta, että eivät pääse kuivumaan. Paiston aikana vispaa marenkivaahto. Vatkaa ensin valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vähitellen. Tee marenkitesti, eli kiepauta kulho ylösalaisin. Jos vaahto pysyy kulhossa, marenki on valmista. Ota muffinipelti uunista ja kokoa keko marenkivaahtoa muffinin päälle. Jatka paistoa grillivastuksen alla muutama minuutti tai tohottele marenkiin hieman väriä. “Ystävyys, kauneinta mitä tiedän, arvokkainta mitä omistan. Mielenkiintoisinta, mihin koskaan olen ryhtynyt.” Irja Askola   Tiina Perähannu-Silvola