Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Leipä-hunajavanukas viinisiirapin kera

Oikein luitte. Leipävanukas. Minäpä kerron: Olen rakentelemassa Herrankukkaroon uutta tuotetta, eli keskiajan saaristolaispitoja Mikael Agricolan aikaan. 1550-luvun naapurimme kunniaksi. Hanke on haastava ja mielenkiintoinen. Ruokapuoli on osapuilleen hallussa, mutta tärkeän osuutensa kokonaisuuteen muodostavat tarinat ja musiikki. Musiikillista taustaa on vähäsen ja tarinat kuuluvat jokapäiväisen leivän lisäksi jokapäiväiseen elämään. Näistä pidoista kerron, kunhan saan ne suunniteltua käsikirjoituksineen. Saat sitten kutsun niihin. Tässä yksi löytämäni keskiaikainen saaristolainen resepti. Eipä liene monellekaan tuttu. Miltä maistuu? Kokeilin. Aivan uskomattoman herkullinen. Ja toisenlainen. Vanhassa vara parempi. Ja mikä parasta, resepti perustuu kuivuneeseen leipään, jota me hyväosaiset normaalisti heitämme roskiin. Hyi! 2 dl juoksevaa hunajaa. Jos hunaja on kovettunut, lämmitä sitä kuumassa vedessä tovin. 4 kpl munan keltuaisia 4 dl vaaleasta leivästä raastetta 3 tl jauhettua maustepippuria Sekoita munankeltuaiset ja hunaja hyvin keskenään. Lisää leipäraaste ja pippuri. Vatvo sitä kuin taikinaa, niin että siitä tulee tukeva leipämäinen. Lisää tarvittaessa leipäraastetta. Kun massa on muotoiltu leivän malliseksi ja siitä voi leikata siivuja, se on valmis. Tehdään kyytipojaksi viinisiirappi 1 dl valkoviiniä 1 tl jauhettua inkivääriä 1 tl jauhettua kanelia 2 rkl maustesokeria (Valmistus: 1 dl valkoista sokeria, 1 dl fariinisokeria, 2 rkl jauhettua kanelia, 1/2 tl jauhettua neilikkaa, 1 tl jauhettua inkivääriä, 1/2 tl jauhettua maustepippuria. Sekoita kaikki keskenään ja pakkaa ilmatiiviiseen pakkaukseen.) Sekoita ainekset keskenään ja anna vetäytyä kylmässä 1–2 vuorokautta. Leipä-hunajavanukas tarjoillaan viinisiirapin kera. Kyllä ne kesiajalla osasi.