Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ceylonin mummonkurkut

Talviteloillani Ceylonin teesaarella tulee toteutettua joskus enemmän mielikuvitusta kuin kokemusta ruoanlaitossa. Kuten yleensäkin tekemisiäni ovat siivittäneet äärimmäinen itsekritiikin puuttuminen. Olin eilen yksin talvikodissamme, kun vaimo lähti tapaamaan kummityttöjämme. Teki mieli valmistaa huikopalaa. Jääkaappi oli melkoisen tyhjä. Mutta mielikuvitusta kehiin. Valmistan täällä jatkuvassa tuotannossa itsellemme mummokurkkuja Lyökinmamman reseptin mukaan: 1/2 litraa raikasta vettä 1 dl 10% etikkaa 1 rkl hunajaa 1 rkl merisuolaa Kurkkuja siivutettuna niin paljon, että peittyvät marinointiliemeen. Keitän liemen ensin ja annan sen jäähtyä kunnolla. Siivutan kuorimaani avomaankurkkua (pitkäkurkkukin käy- siis kasvi) 2–3 mm paksuin siivuin. Lisään ne astiaan, jonne kaadan nesteen ja sekoitan kurkkusiivut. Sitten tunniksi pariksi huoneenlämmössä vetäytymään ja lopuksi yön yli jääkaappiin. Jääkaapissa oli siis valmista suomalaismummon kurkkua. Ei muuta kuin tuunaamaan: Pöydälle oli jäänyt talvikotipuutarhasta muutama banaani ja mango, jotka olivat itseni lailla viettämässä elämän ehtoopäiviä. Siivutin banaanit ja pilkoin mangot. Sekoitin ne kurkkujen sekaan ja ripsautin yhden puutarhamme sitruunan nesteen vielä mukaan. Yön yli herkut jääkaapissa mietittyään ilmenivät valmiiksi nautintoon. Otin pakasteesta jälkiuuniruisleivän, kostutin vähän, kuivasin talouspaperilla ja laitoin leivänpaahtimeen. Voita päälle ja lautaselle. Viereen iso pino Ceylonin mummonkurkkuja. Keittämäni teen joukkoon lurautin maitoa hitusen ja sitten istumaan viidakkojärven rannalle. Eksoottisesta ympäristöstä ja tunnelmasta huolimatta vatsani uskoi minun siirtyneen ruokataivaan portista sisään. Arvostan vatsani asiantuntemusta. Ethän ole ennakkoluuloinen? Mangon sijaan käy suomalainen omena ja banaanin sijaan vaikka päärynä. Tykkään kovasti vatsastani, kun se ymmärtää hyvän päälle. Pentti-Oskari Kangas