Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ranskalainen pikkuserkku, galette

Jälleen on aika pyyhkäistä voilla blinipannu, sillä herkkuviikot ovat alkaneet niin kotona kuin ravintoloissa. Niin ihania kuin voita tihkuvat blinit ovatkin, herkusta saa kevyemmän valmistamalla uunissa blinipannukakun. Tai sitten voi vaihteeksi kokeilla venäläisten blinien ranskalaista pikkuserkkua galettea, eli tattaricreppejä. Aikanaan itselleni oli yllätys, kun Ranskan matkalla huomasin, että tattariletut ovat arki- ja katuruokaa Pariisissa. Rue de Grenellen kulmasta oli helppo napata mukaan lounaaksi galette, jonka täytteenä oli klassisesti kinkkua, paistettua kananmunaa ja juustoraastetta. Toinen varma valinta oli mausteinen jauheliha-herkkusienitäyte. Itse asiassa galetten täytteenä voi olla lähes mitä vain, myös makeita herkkuja kuten hilloa, nutellaa ja kermavaahtoa. Erityisesti omenasiideriin tehtyjä galetteja sopii nauttia uuniomenahillon ja kermavaahdon kanssa. Tattari eli viljatar on ikivanha viljelykasvi. Suomessa tattarin viljely lähes loppui 1940-luvulla. Nyt on kuitenkin tapahtumassa muutosta, sillä terveellinen tattari on luontaisesti gluteeniton, joten se sopii keliaakikon ruokavalioon. Lisäksi sen viljely on ekologisesti järkevää, koska viljely vaatii vain niukasti tuotantopanoksia ja se menestyy hyvin vähäravinteisilla pelloilla. Tattarilla on oma erityinen pähkinäinen makunsa. Ulkonäöltään tattarijauho on paljon tummempaa kuin vehnäjauho. Niinpä Ranskassa tattaria kutsutaan, toki hieman liioitellen, mustaksi vehnäksi. Galetten valmistuksessa säästyy aikaa pari tuntia blineihin verrattuna ja voita käytetään vain paistamiseen. Nesteenä voi veden sijaan kokeilla myös kuivaa omenasiideriä tai kasvismehuja, kuten porkkanamehua. Tattarigalettet 6 dl vettä tai muuta nestettä 4,5 dl tattarijauhoja 1 tl suolaa 1 kananmuna Voita paistamiseen Sekoita neste, jauhot ja suola kunnolla sekaisin. Jätä kulho huoneenlämpöön tekeytymään pariksi tunniksi liinan alle. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita voi tirisemään lettu- tai blinipannulla ja lisää taikinaa pannulle ohuelti. Lettu paistuu nopeasti ja se on helppo kääntää. Tästä annoksesta tulee noin viisi isoa lettua. Blinipannulla paistaen noin tuplasti enemmän. Blinien tapaan galetten seuraksi sopii mäti tykötarpeineen. Mäti on juhlavaa, mutta myös terveellistä ja ekologista. Bon appétit. Tiina Perähannu-Silvola