Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Versot kasvavat jo Mynämäessä

Mynämäkeen Kasitien varteen on runsaan puolen vuoden rakennustöiden aikana valmistunut Kotipellon puutarhalle 7000 neliön blokkikasvihuone, josta 2000 neliötä on pakkaus- ja kylvötiloja sekä keittiö- ja sosiaalitiloja. Henkilökuntaruokala tulee toimimaan myös 39 hengelle mitoitettuna pop up -ravintolana. Rakennustyöt alkoivat toukokuussa ja tällä hetkellä puolet kasvatuspöydistä on jo käytössä. Muiden tilojen rakentaminen on loppusuoralla. – Kova rutistus on ollut, ei sitä edes tajunnut että miten paljon se vaatii meiltäkin eikä vain rakentajilta, toteaa toimitusjohtaja Niko Honkanen . Oma haasteensa on siinäkin, että Kotipellon puutarha on tällä hetkellä ”kolmen puutarhan loukussa”, kun tuotantoa on myös Nousiaisissa ja Uudessakaupungissa. Kun uudet Mynämäen tilat ovat kokonaisuudessaan käytössä, Nousiaisten kasvihuoneet ajetaan hetkeksi alas ja remontoidaan. Uudessakaupungissa kasvatetaan kukkia seuraavat 1,5 vuotta, mutta jatkosta ei ole vielä päätetty. Mynämäessä työskentelee noin parikymmentä työntekijää, Nousiaisten ja Uudenkaupungin tuotantoa pyöritetään viiden työntekijän voimin.   Uudisrakennus hankittiin Puutarhaliike Helle Oy:ltä ja rakennustyöt Kasvihuonerakennus J & P Kurki Oy:ltä. Niko Honkanen on tyytyväinen siihen, että rakentaja otettiin Suomesta. – Paljon käytimme töissä myös paikallisia toimijoita, ja ihan kilpailuykykyisillä hinnoilla. Tiloissa on paljon tekniikkaa, joka on uusinta uutta. – Suurin osa versoista ja kukista leikataan käsin, mutta osa koneellisesti, ja siihen on tulossa kone, jollaista ei ole vielä yhtään Pohjoismaissa eikä Euroopassakaan monta. Kasvatustilojen ilmastoa, kastelua ja valaistusta pystytään säätelemään alueittain. – Se mahdollistaa niin sanotusti hankalampienkin eli paljon kastelua vaativien kasvien kasvattamisen. Olemme veden suhteen omavaraisia eli kierrätämme samaa vettä uudestaan. Ja sen tilalle, mitä kasvit haihduttavat, otetaan katolta kerättyä sadevettä sekä läheisestä rinteestä kaivoon tulevaa pintavettä.   Rakennuksen sisäpuolella on sekä seinissä että katossa verhot. Seinäverhot blokkaavat ulos näkyvän valon sataprosenttisesti ja kattoverhot 70-prosenttisesti. – Kun aurinko paistaa, verhot menevät automaattisesti sivuun, jolloin valaistusta ei välttämättä tarvita lainkaan. Tilat lämmitetään omassa polttolaitoksessa kaurankuorella. – Kaikessa pyritään toimiaan luontoa säästäen. Parhaillaan on menossa hanke, jossa selvitämme voisiko turvetta käyttää aina uudelleen ja uudelleen kompostoinnin avulla. Tilat on suunniteltu tuotannon ehdoilla. Työntekoa sujuvoittavat muun muassa pöytien ylle asennetut kuljettimet, joiden ansiosta tavaraa ei tarvitse enää kantaa käsivoimin. Puutarhuri Jonna Helin kertoo, että eron vanhaan huomaa kaikessa: – Onhan tämä nyt aivan ihana. Versot saadaan parempaan järjestykseen ja omille pöydille, kasvit voivat hyvin ja kasvu on tasaista, Helin toteaa.     Uusiin tiloihin investoiminen mahdollistaa tuotannon laajentamisen ja vientiin panostamisen. – Tällä hetkellä meillä on 40 tuotetta, ja tavoitteena on kaikkiaan 100–150, Honkanen kertoo. Mynämäkeen sijoittumisen ratkaisi se, että löytyi sopiva tontti aivan Kasitien läheisyydestä. – Tämä on logistisesti täydellinen, Turkuun on matkaa vain se 20 minuuttia. Ja suurin osa työntekijöistämme asuu Mynämäen keskustassa.   Asiakkaat pääsevät maistelemaan Mimis-versojen ja syötävien kukkien makuja puutarhalle jo kevään aikana, kun pop up -ravintolan toiminta alkaa. – Olemme aiemminkin tehneet versotastingeja esimerkiksi kouluissa ja erilaisille ryhmille, mutta nyt on kiva päästä tekemään niitä täällä omissa tiloissa. Käytäntö näyttää, millaiseksi tasting-systeemi kehittyy, mutta aluksi ajatuksena on, että niitä voi varata ryhmille mutta paikkoja voivat varata verkkosivun kautta myös yksittäiset henkilöt. Puutarhan viereen avataan ensi kesäksi myös tilamyymälä, jossa on tarkoitus myydä myös muiden lähituottajien tuotteita.