Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

U:gissa kaikki kouluruoka syödään

Uudenkaupungin koulut eivät heitä roskiin yhtään leipäpalaa tai perunaa. Kaikki syödään pois. Pohitullin ja Viikaisten koulut sekä Novidan ammattiopisto pakkaavat ylijäämäruuan laatikkoihin ja toimittavat eteenpäin. – Yhteistyö koulujen kanssa sujuu erinomaisesti. Keittiöt merkitsevät laatikoihin jopa kaikki ruokien ainesosatkin allergioiden varalta, Uudenkaupungin ViaDian puheenjohtaja Liisa Ellä kehuu. Vapaakirkollinen diakoniayhdistys on tarjoillut runsaan vuoden ajan koulujen ylijäämäruokaa maksuttomalla aterialla perjantaisin Uudessakaupungissa, Sepänkadulla. Ruokailusta on tullut viikko viikolta suositumpi. – Jouluaterialla meillä kävi noin sata ihmistä. Kaikki eivät edes mahtuneet yhtä aikaa syömään, hallituksen jäsen Sari Raivonen kertoo. Normaalisti ylijäämäruokailussa käy 50– 60 ihmistä. Ruokailu on tarkoitettu vähävaraisille, sillä ateriasta ei peritä maksua. – Aterian aluksi meillä on pieni hartaus, mutta ruokailu on tarkoitettu kaikille, Ellä korostaa.   Ruokailussa käy pienituloisia eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita ja yksinasuvia vanhuksia. – Monelle tämä ruokailu on tärkeä siksi, että edes kerran viikossa pääsee syömään jonkun seurassa, Ellä sanoo. – Mutta on myös ihmisiä, joilla ei ole ruokaa juuri lainkaan. Samaa sanoo vanhempi mies, joka ei halua nimeään julkisuuteen. – Olen käynyt täällä vajaan vuoden perjantaisin syömässä. Hyvvee on, hän kehuu. – Kaikenlaisia ihmisiä täällä käy. Joskus joku kaveri tulee pienessä sievässä syömään. Sellaisille tämä ruokailu on hyvin tärkeä. Pienituloisille eläkeläisille tämä on rikkana rokassa, rahat riittävät paremmin, kun täältä saa kerran viikossa aterian. Mies itse käy metsällä ja tuo välillä keittiön vapaaehtoisille hirvenlihaa. – Vaikka pääasiassa lämmitämme koulujen pakastamia ylijäämäruokia, meillä on keittiössä myös erittäin hyvä kokki Kaija Jääskeläinen . Niinpä välillä valmistamme myös itse ruokaa, Ellä kertoo. Koulujen ylijäämäruuan lisäksi yhdistys saa kaupoista lahjoituksena muun muassa salaattiaineksia. Jouluaterialle tuli kalalahjoitus Taivassalosta asti. – Olemme äärettömän kiitollisia kaikesta tuesta. Kaikki ruoka menee aina. Jos ruokailusta jää ruokaa, se jaetaan kävijöille mukaan, Raivonen sanoo. Toisinaan käy niinkin, että jokin ruokalaji pääsee loppumaan kesken. Kukaan ei koskaan siitä valita, vaan ihmiset ovat kiitollisia kun vain saavat jotain ruokaa. Mitä ruokaa kävijät erityisesti kehuvat? – Kalaa, koska sitä ei raaskita ostaa. Kala on niin kallista. Miehet ovat tyytyväisiä, kun saavat keitettyjä perunoita kuorittuina, Sari Raivonen kertoo.   Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa tiistaisin aamupalaa kello 9-11.   Uudenkaupungin Katukirkon ruokakassijako kahden viikon välein.