Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Arkiviikkojen soppa

Porin suunnalta, Pomarkusta, tulee vanha sanonta: loppiaisesta alkaa härkäviikot, reikäleivät, rättipairat, presutupakat ja viittaköydet. Keski-Suomessa Kuorevedellä härkäviikkoihin kuuluivat läpileivät, selekäviikot ja mahamakkarat. Vaikka muuta ei enää noista ymmärtäisikään, niin leipä niissä ainakin mainitaan ja ikävällä tavalla mahamakkarat. Loppiaista vietettiin siis menneenä maanantaina. Siihen loppui pitkä joulun juhlakausi, joka on osalla alkanut jopa marraskuun alkupuolella. Juhlahumussa on saattanut unohtua yhtä sun toista. Jos ei muuta ole unohduksissa niin arkirytmi, terveellinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni. Nyt on edessä paluu ryhdikkäämpään arkeen. Tosin täällä Länsi-Suomessa voimme vielä siirtää väistämätöntä Nuutinpäivään asti. Sitten alkavat härkäviikot, selkäviikot tai nykyajan arkiviikot. Länsi-Suomessa härkäviikot kertoivat aikanaan täysistä raskaista työviikoista ja härkien käytöstä vetojuhtina. Selkäviikot tarkoittivat tammikuun loppupuolelle ajoittuvaa talvenselkää. Taitekohdan on sanottu olevan Heikin yöllä, Paavalina, laskiaisena tai Marianpäivänä. Paluu arkiviikkoihin merkitsee monelle ruokailutapojen muuttamista terveellisempään suuntaan, herkkulakkoa ja tipatonta tammikuuta. Vuodenvaihteessa on tehty lupauksia ja nyt on niiden toteuttamisen aika. Hyvään arkeen kuuluu myös hyvä arkiruoka. Jotain helppoa, nopeaa, edullista ja koko porukalle maistuvaa ruuan pitäisi olla. Talven arkiviikkoihin sopii hyvin lämpimät keitot. Tämä ohje on sopraano Mari Palon ja se löytyi Glorian 6. ruokakirjasta. Punainen siskonmakkara-keitto 500 g siskonmakkaroita 1/2 purjo 4 isoa perunaa 2 porkkanaa pieni pala palsternakkaa pieni pala juuriselleriä 1,5 l vettä 1 kasvisliemikuutio 1 prk (70 g) tomaattipyrettä mustapippuria suolaa persiljaa Huuhtele, kuori ja pilko juurekset ja perunat. Palsternakka ja juuriselleri pieniksi kuutioiksi, porkkanat ja perunat lohkoiksi. Kuullota kattilassa purjosuikaleet tilkassa öljyä ja lisää perunat. Kaada vesi mukaan ja kiehauta. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja tomaattipyree. Anna kiehahtaa ja lisää kattilaan loput juurekset. Keitto saa kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Pursota siskonmakkaroista pieniä palleroita keittoon ja anna kypsyä viisi minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele keitto persiljalla ja tuo perinteiset reikäleivät tarjolle pöytään. Tiina Perähannu-Silvola ruokahifistelijä