Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Vielä jotain makeaa 

Laulussa lauletaan, että jouluruokaa tarjoo kunnon väki. Ja niinhän se on, että pöydän antimien laajuudessa tai määrissä ei jouluna nuukailla, vaikka usein syytä olisikin. Totuus on kuitenkin se, että määräänsä enempää ei pysty syömään. Jouluaaton juhla-aterian jälkeen, monen tunnin toipumisen jälkeen, tekee kuitenkin mieli vielä jotain makeaa, mutta raikasta jälkiruokaa. Siksi valitsin joulun jälkiruuaksi mustaherukoista valmistettavan semifreddon, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä puolijäinen. Semifreddo on alkujaan italialainen jäätelön tai jäädykkeen tyylinen jälkiruoka, joka on parhaimmillaan hiukan sulana. Semifreddo on nopea ja huoleton valmistaa. Mutta tiskiä syntyy, sillä valmistus vaatii kolme eri kulhoa. Neljän tunnin pakastuksen jälkeen jälkiruoka on semifreddo, pidemmän pakastamisen jälkeen kyseessä on jäädyke. Semifreddo Marjaseos: 2 dl mustaherukoita tai muita haluamiasi marjoja 0,5 dl vettä 1 dl sokeria 3 kananmunaa 3 dl kermaa 1,5 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria    Kuumenna kattilassa vesi, marjat ja sokeri kiehuvaksi. Keitä seosta, kunnes marjat ovat pehmenneet, noin 5-10 minuuttia. Painele seos siivilän läpi, niin siemenet eivät häiritse. Anna seoksen jäähtyä. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja 3/4 dl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset marenkivaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa 3/4 sokeria joukkoon. Vatkaa niin pitkään, että kulhoa ylösalaisin kääntäessä ei tapahdu ikäviä yllätyksiä, vaan vaahto pysyy kulhossa. Vatkaa kolmannessa kulhossa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita jäähtynyt marjasose keltuaisvaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Ja lopuksi vielä kermavaahto mukaan. Semifreddo pysyy kevyenä ja ilmavana runsaan sokerin ja kuohkeaksi vatkattujen ainesten ansiosta. Älä siis sekoita aineksia yhdistämisvaiheessa, vaan nostele ne vain kevyesti yhteen. Peitä kelmulla ja pakasta vähintään neljä tuntia, kunnes jälkiruoka on semifreddoa, eli puolijäistä. Jos semifreddo on pitkää pakastimessa, kulho kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin noin tunti ennen tarjoilua.   Toivon jouluusi makoisan mätileivän ja kylmää kuohuvaa lasiisi sekä rakkaat ihmiset pöytäsi ääreen. Toivon jouluusi täydet suklaarasiat ja lukemattomat kirjat kulkusi varteen.  Toivon sydämeesi joulun rauhaa ja uuden vuoden taikaa.   Tiina Perähannu-Silvola