Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Everdeli valmistaa salaatteja Mynämäessä

Mynämäessä kootaan ja pakataan pääosin kotimaisista raaka-aineista salaatteja, joille luvataan viiden päivän säilyvyys, vaikka pakkaamisessa ei ole käytetty suojakaasua. Kyse ei ole Everdeli Oy:n varatoimitusjohtajan Niko Sipilän mukaan mistään jipoista tai amerikantempuista vaan uudenlaisesta toimintatavasta, johon liittyy muun muassa äärimmäinen hygieenisyys. Yritys toimii Mynämäen keskustassa, entisissä Valintatalon tiloissa, jotka on sisältä remontoitu elintarviketehtaan vaatimusten mukaiseksi. Helmideli-tuotemerkin salaatteja valmistettiin aiemmin Nousiaisissa Veljekset Kitola Oy:n tiloissa pienessä mittakaavassa. Heinäkuun alussa tuotanto siirtyi Mynämäkeen. Uusiin tiloihin yritys päätyi, kun oli tarve laajentua ja Mynämäessä oli tyhjänä hyvä kiinteistö hyvällä paikalla. Tärkeää oli myös näkymä siihen, että paikkakunnalla on työvoimaa saatavilla. – Everdelissä on samat omistajat kuin Kitolassa, mutta järkevää olla eri yhtiö, koska tuotteet ovat myös eri osastolla. Alkuvaiheessa Kitola myös vuokraa työvoiman, hoitaa logistiikan ja ostot , Sipilä kertoo. Ensi vuoden alkupuolella tapahtuvien tuotannollisten asioiden toteuduttua tavoitteena on, että Everdeli työllistää Mynämäessä 5–10 henkilöä. Työ on salaattilinjastolla esivalmistelua, kokoamista ja pakkaamista sekä puhtaanapidon työtä.     – Pyrimme siihen, että kaikki pääsevät tekemään kaikkia osa-alueita. Silloin työkin pysyy mielekkäämpänä. Itselleni tärkeää on myös se, että tiimissä pystytään keskustelemaan avoimesti ja huumoriakin saa olla, toteaa tuotantopäällikkö Mira Lehto . Sipilä toteaa, että perheyrityksen palveluksessa kun ollaan, työntekijä on arvo ja voimavara, ja siitä halutaan pitää huolta, että työssä jaksetaan. Tuotantoa on tarkoitus pikkuhiljaa laajentaa, mutta omien resurssien mukaan. Markkinointikin on vasta alkamassa. – Tavoite ei ole olla markkinoiden suurin tai halvin, vaan paras, ja meille riittää että meillä on riittävästi asiakkaita. Vihannestukku taustalla antaa meille paljon synergiaetuja osaamisessa ja kontakteissa, ja pystymme toimimaan vähän eri tavalla kuin muut, Niko Sipilä toteaa. – Haluamme tehdä kotimaista hyvänmakuista salaattia, ilman lisäaineita tai suojakaasuja. Puhtaita makuja, se on se mitä me haluamme tarjota, Mira Lehto lisää. Lehto iloitsee siitä, että salaatit ovat yleisestikin kasvattaneet suosiotaan, myös nuorten ruokavalinnoissa. Helmidelin salaattien makumaailmasta on tullut hyvää palautetta. Valikoimassa on tällä hetkellä kuudenlaista salaattia: kana-pesto, vuohenjuusto, kana, rapu, mozzarella ja välimeren salaatti. Kaikki tuotteet tulevat lähiaikoina muuttumaan Everdeli -tuotemerkin alle. Iso askel tapahtui viime viikolla, kun Everdeli auditoitiin BRC-sertifikaattia varten. Kun auditointiraportti palautuu tarkastuksesta Englannista, saa Everdeli BRC-sertifikaatin. Everdelin sertifikaatti tulee olemaan Suomessa järjestyksessään 38., mutta Sipilä arvelee, että muilla saman alan yrityksillä niitä ei vielä täällä ole. – Isot kauppaketjut täällä kyllä ajavat sitä läpi. Projekti oli kallis, mutta me teimme sen strategisen päätöksen, että otetaan heti se paras, Sipilä kertoo. BRC:n mukaisen laadunhallinnan järjestelmän luominen vaati paljon investointeja ja puolen vuoden työn. Työtä helpotti se, että Mynämäen kiinteistö remontoitiin heti laatujärjestelmän vaatimusten mukaiseksi. – Elintarviketurvallisuussertifikaatti perustuu siihen, että meillä on täällä tietyt hygieniasäännöt, toimintatavat ja vaatimukset työntekijöille. Tuotteissa on vaatimuksena esimerkiksi se, että kaikki mikä rasiaan kuuluu, pitää olla jäljitettävissä tuotantolinjalle asti. Iso osa on myös vierasesinekontrolli, eli jokainen tuote kulkee metallinpaljastimen läpi. – Välillä tulee mieleen, että meillä on sairaalaolosuhteet, mutta siihen perustuu sitten salaatin pitkä säilyvyyskin, Sipilä toteaa.