Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Kirpeät silakat

Tämä resepti on niin perinteinen kuin olla ja voi, ja kyllä onkin. Sen säilyminen vuosisatoja, jo Mikael Agricolan ajoilta 1500-luvulta on saavutus. Helppoa tehdä, on hyvää ja säilyy aika pitkään. Ennen vanhaan keittiön lattian alla kylmäkolossa. Nyttemmin jääkaapissa. Ainekset neljälle: 1/2 kg perattuna silakoita 3 dl vettä 2 dl väkiviinaetikkaa (10%) 3 rkl hunajaa 1 laakerinlehti 2 tl merisuolaa 1 tl maustepippuria Paista silakat kullanruskeiksi pannulla. Tee liemi: vesi, etikka, laakerinlehti, hunaja ja maustepippuri. Keitä noin 5 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla. Ihan oikeasti, älä vaan jatka toimia lämpimällä liemellä. Menee pieleen. Kaada jäähtynyt liemi paistettujen silakoiden päälle ja laita vähintään 1 vuorokaudeksi jääkaappiin. Itse nautin ruisleivän päällä. Mutta sopii myös lisukkeeksi eri pääruokiinkin. Pentti-Oskari Kangas