Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ohjeet on tehty sovellettaviksi – Talkooväki valmisti porkkana- ja lanttulaatikot myyjäisiin Vehmaalla

Vinkkilän seurakuntatalolla häärää kuusi naista jättikattiloiden äärellä. Torstaiaamuna syntyvät porkkana- ja lanttulaatikot lähetysmyyjäisiin, perjantaina karjalanpiirakat. Kattiloissa kiehuu kymmenen kiloa pieneksi pilkottua lanttua ja 14 kiloa porkkanaa. Talkooväki on ollut aamuvarhaisesta alkaen ahkerana. – Kuten aiempina vuosina olemme jo todenneet, sen minkä pilkkomisessa häviää, keittämisessä voittaa. Juurekset kypsyvät huomattavasti nopeammin, kun ne on jaksanut pilkkoa tarpeeksi pieniksi, Nina Mäkelä sanoo. Mäkelä on paikalla seurakunnan diakoniatyön johtokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa ja antaa kattiloiden luona määräysvallan mielellään kokeneemmille kokeille. Muut kutsuvat Marja-Leena Seppälää pääkokiksi ja pomoksi, mutta itse hän ei nimityksistä perusta. – Teemme täällä kaiken yhdessä. Ei tänne voi tulla sanomaan muille, miten asiat kuuluu tehdä, hän sanoo. Seppälällä on 25 vuoden tausta pitopalveluyrittäjänä, muun muassa Kustavin Lomavalkamassa. Sen verran omaa päätä hänellä on, että valkopippuri hylätään käsillä olevista Ainon resepteistä heti kättelyssä. – Sekoitin porkkanalaatikkomassan ja sanoin muille, että nyt se on minusta valmista, ja jos joku haluaa sinne valkopippuria, saa tulla lisäämään. Minä en sitä itse laita, sillä mielestä se ei kuulu kasvisruokiin ollenkaan, hän sanoo. Joulunavaustempauksen yhteydessä myytävät laatikot syntyvät muutoin seurakuntatalon keittiössä, mutta imelletty perunalaatikko käy ainoastaan paistumassa siellä. Perunalaatikon massan valmistaa itseoikeutetusti paikkakunnan mestari Satu Suominen oman pitopalvelunsa keittiötiloissa. Aino, jonka reseptit pyörivät keittiön pöydällä, on Lahdingon koululla keittäjänä elämäntyönsä tehnyt, nyt jo edesmennyt Aino Heinonen . Porkkanalaatikon reseptistä kokkiporukka hylkää raasteen ja vaihtaa sen keitettyyn massaan, valkopippuri jätetään pois molemmista laatikoista, maito täsmentyy laktoosittomaksi, sipuli sivuutetaan ja siirappikin taisi vaihtua ainakin porkkanalaatikossa fariinisokeriin. Mitä Aino-keittäjä tästä nyt sanoisi? – No ei me kerrottaisi. Jokaisella täällä on omat juttunsa, ja valmistamme laatikot sen mukaan. Joka tapauksessa niitä pitää aina maistaa. On aina parempi, jos moni sanoo mielipiteensä vaikkapa ruoan suolaisuudesta, Marja-Leena Seppälä sanoo. Omassa keittiössään hän on kokeillut perunalaatikkoon myös kanelia. – Se sopii, koska perunalaatikko on vähän makea. Sokeria täytyy aina pikkuisen laittaa suolaisiin ruokiin ja suolaa makeisiin ruokiin, sillä tavalla, ettei se erotu. Lanttulaatikossa saa olla siirappia tai fariinisokeria hiukan enemmän kuin porkkanalaatikossa, hän sanoo. Lähetysmyyjäisten joululaatikoiden raaka-aineet ovat peräisin talkooväen omilta pelloilta. Makuun vaikuttaa hyvin paljon se, millaisissa oloissa juures on saanut kasvaa. – Jos porkkana ei saa kosteutta, siitä tulee puumainen. Lanttu menestyy multavassa maassa, Pirjo Kaskinen sanoo ja kehuu maukkaiksi Ritva Alastalon tuomisia. Joululaatikot voi pakastaa joulua varten joko paistettuina tai raakoina. Valmiina ne säilyvät jääkaapissa vähintään 3–4 päivää. – Jos laatikot jäähdyttää heti ja jääkaappi on tarpeeksi kylmä, ne säilyvät viikonkin. Mutta lämpimässä ne eivät silloin saa välillä käydä, Kaskinen sanoo. Ainon porkkanalaatikko 1,5 dl riisiä 3 dl vettä 4 dl maitoa 1 dl kermaa 2 munaa 2 tl suolaa vähän siirappia 1/2 tl valkopippuria n. 700 g raastettua porkkanaa   Keitä puuro valmiiksi veteen ja maitoon. Lisää raastettu porkkana. Sekoita munat kerman joukkoon ja yhdistä kaikki aineet keskenään. Kaada voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan.   Ainon lanttulaatikko 1,5 kg lanttuja 1 dl korppujauhoja 1,5 dl kermaa 2 munaa 1/2 tl inkivääriä 1/4 tl valkopippuria 1/4 tl muskottipähkinää 2 rkl siirappia (1 sipuli) voita tai margariinia pinnalle   Keitä kuoritut ja lohkotut lantut suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Säästä hieman keitinvettä. Soseuta. Sekoita munat kerman joukkoon ja yhdistä kaikki aineet keskenään. Lisää keitinlientä tarvittaessa. Kaada voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. Kypsennä 175 asteessa noin kaksi tuntia.