Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Peuranpaistia, ihanaa

Syksyllä esittelin appiukkoni hyvän ruuan taitajana. Todettakoon, että omena ei ole puusta kauas pudonnut ja pojasta on polvi parantunut, nimittäin myös mieheni on hyvän ruuan taitaja. Meillä mies valmistaa erityisesti kesän kala- ja grilliruoat. Arkipäivän bravuuri on lämpimät voileivät, joille on aikansa ja paikkansa pitkän työpäivän jälkeen, kun mahassa kurnii nälkä. Hän paitsi valmistaa ruokaa, myös hankkii sitä. Kalaa kuulemma meressä riittää. Metsästyskausi alkaa kyyhkyn metsästyksellä ja jatkuu sorsastuksella. Metsästä kerätään mustikat, karpalot ja puolukat. Ja sienimetsästä kanttarellit ja suppilovahverot. Omassa kotipihassa miehen valvovan silmän alla kasvavat omenat, luumut ja kirsikat. Kirsikoista tekeytyy jouluksi likööriä ja uutena kokeiluna on pihlajanmarjalikööri. Mies on itseoppinut kokki. Ainakaan hän ei kuuntele minun neuvojani eikä seuraa valmiita ohjeita. Vuosia sitten hän on tosin illan viettänyt ravintolakokin opissa. Itsenäisyyspäivänä mies valmistaa peuranfilettä ja lohkoperunoita. Punaviinikastike on omalla luottoreseptillä tehty ja karpalot sokeroidaan vanhan tavan mukaan. On ilo päästä valmiiseen pöytään, sillä toisen valmistama ruoka on aina niin paljon parempaa kuin itse tehty.   Peuranpaistia ja rosmariiniperunoita Peuran paistia tai filettä pihveinä Marinadi: Soijakastiketta Oliiviöljyä 2- 3 valkosipulia silputtuna Mustapippuria Silputtua ruohosipulia   Sekoita marinadiin soijakastiketta ja oliiviöljyä molempia yhtä paljon, niin että lihat peittyvät. Lisää mausteet mukaan. Laita pihvit, jotka olet jo aikaisemmin leikannut sopiviksi paloiksi, maustumaan marinadiin. Pidä marinadissa viileässä ainakin muutama tunti tai yön yli. Käy sekoittamassa silloin tällöin. Kun on ruuan valmistamisen aika, nosta kulho huoneenlämpöön tunti ennen paistoa. Paista peurat paistinpannulla halutun kypsyysasteen mukaiseksi. Öljyä ei enää tarvita, koska sitä on marinadissa riittämiin. Peuralle riittää pari minuuttia paistoa molemmin puolin. Tarkkaile tilannetta ja varo paistamasta liian pitkään, ettei liha maksoitu.   Rosmariiniperunat Lohko hyvin pestyt perunat veneiksi ja levitä päälle oliiviöljyä, suolaa ja rosmariinia. Laita uuniin noin puoleksi tunniksi. Tarjoile peuran kanssa lohkoperunoita, hyvää punaviinikastiketta ja sokeroituja karpaloita. Jos punaviiniä on jäljellä, sopii sitä kaataa lasiin ruuan seuraksi. Tiina Perähannu-Silvola