Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Tallinnan tuliaisena ruokaohje

Onneksi Viroon on muitakin syitä matkustaa kuin laskenut alkoholivero. Meidän matkamme tarkoituksena oli tutustua Fotografiska-museoon Telliskiven alueella ja osallistua Raatihuoneen aukion joulumarkkinoiden avajaisiin. Viro on monelle tuttu matkakohde, mutta maan ruokakulttuuri saattaa olla vieraampi. Virolaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi hapukoor, hapukapsas ja kohupiim. Eli suomeksi hapankerma, hapankaali ja rahka. Tärkeitä ovat myös pelmenit, seljanka ja tattari. Aikaisemmin Virossa oli trendikästä suosia ulkomaisia tuotteita, mutta nyt on palattu jälleen omiin perinteisiin ruokiin, kasvinviljelyyn ja säilömiseen. Nykyisin tallinnalaiset suosivat myös torilta ostettuja raaka-aineita. Kalamajan alueelle avattiin keväällä 2017 Balti Jaama Turg. Se on yhdistelmä toria ja kauppahallia. Torin puolella mummut myyvät vihanneksiaan ja käsitöitään ja hallin puolelta löytyy upeita ruokapuoteja ja street food -ravintoloita. Torilta ostimme kotiin tuomisiksi yhdeltä mummulta hapankaalia ja toiselta mummulta löytyi vielä sormikkaat ja villasukat lahjaksi. Kun iltahämärässä Raatihuoneen joulutorin korkea joulukuusi valaistiin, siirryttiin samalla viettämään vuoden tunnelmallisinta aikaa. Pöydässä kanssamme glögiä nautti rouva, joka jutustelun jälkeen antoi ruokabravuurinsa, hapankaalilaatikon, ohjeen. Tätä ohjetta kokeilin heti kotiin päästyäni.   Hapankaalilaatikko 1 pussi muusijauhetta tai itse tehtyä muusia 1 rasia hapankaalia 400 g jauhelihaa 1 sipuli 1 dl makeaa chilikastiketta 1 prk smetanaa Mustapippuria Suolaa   Päälle: Voinokareita Korppujauhoja   Laita hapankaali valumaan siivilään. Jos haluat hapankaalista miedomman makuista, voit keittää sitä 10 minuuttia ennen valuttamista. Paista silputtu sipuli ja jauheliha voissa. Mausta reilusti chilikastikkeella, mustapippurilla ja suolalla. Jauheliha saa olla mausteista, sillä muusi pehmentää makua. Yleensä itse tehtyä muusia ei jää seuraavalle päivälle, mutta jos näin hyvin on päässyt käymään, ohenna muusi maidolla löysähköksi. Mutta muusijauhe käy tähän ihan hyvin, joten valmista se paketin ohjeen mukaan. Voitele uunivuoka voilla ja kaada vuoan pohjalle valutettu hapankaali, sitten mausteinen jauheliha ja päällimmäiseksi perunamuusi. Vuole ruuan päälle voilastuja, tiputtelee smetananokareita ja vielä korppujauhoja. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tiina Perähannu-Silvola