Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paksoi kasvaa Vehmaalla ympäri vuoden – Pinaattia ja kiinankaalia muistuttava kasvis sopii erityisesti wokkeihin

Kauppapuutarha Verson kasvihuoneissa kasvaa sesonkituote joulutähtien rinnalla ravinteikas ja maailmanlaajuisesti ehkä suosituin kasvis, paksoi. Suuren hallin takaosassa kasvustot ovat ehtineet 14 viikossa leikkuuvalmiiksi, mutta etuosassa vihertää vielä maltillisemmin. Verso tuottaa paksoita tasaisesti ympäri vuoden ja toimittaa sitä eteenpäin leikattuna ja pussitettuna kaksi kertaa viikossa. Suomessa paksoi eli pinaattikiinankaali on alkanut tulla tutuksi hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannesosastolta viime vuosien aikana. Vehmaalla paksoita on kasvanut kolme vuotta. – Aasiassa paksoi on kaikkein suosituin vihannes, jota käytetään wokkiruoissa ja höyrytettynä. Olen käynyt Kiinassa nelisen kertaa, ja sitä on ollut aina myös aamiaisella tarjolla, tuotannosta vastaava toimitusjohtaja Petteri Kainu kertoo. Paksoin maku on pinaatin ja kiinankaalin väliltä, kiinankaalia hieman voimakkaampi. Se kypsyy pannulla nopeasti, mutta sopii käytettäväksi myös raakana. – Olen käyttänyt paksoita caesarsalaattiin, jossa kaalin maku tuli hiukan esiin. Lämmintä kasvisruokaa tästä saa nopeasti, eikä tarvitse tuntikausia haudutella, taloushallinnosta vastaava Tapani Leimu sanoo. Leimu ohjeistaa kypsentämään lehdet ja lehtiruodit erikseen. Lehtiä ei tarvitse käyttää pannulla puoltakaan minuuttia, mutta ruoteja voi kypsentää muutaman minuutin. – Pannulle paksoin kanssa rypsiöljyä, sipulia, valkosipulia ja soijakastiketta. Jos pitää chilistä, sitten myös sitä. Paistetaan, kunnes paksoi ihan pikkuisen lössähtää, Petteri Kainu ohjeistaa. Uusi vihannes tuli tuotantoon kokeilujen kautta, kun Versossa haluttiin löytää uusia tuotteita kukkaviljelyn tueksi äitienpäivän ja joulun sesonkien välille. Toinen uusi Versoon rantautunut kasvi oli japanilainen hakurei-nauris, joka on suomalaista naurista miedompi. Molemmissa kasveissa haasteena on ollut niiden kukkimisherkkyys. Kukkiminen ei ole toivottavaa, sillä se lopettaa kasvamisen ja muuttaa kasvin makua. Vaihtelut valo-olosuhteissa, lämpötilassa tai kuivuudessa saavat kasvin herkästi muistamaan, mistä elämässä olikaan kyse. – Aina kun kasvi huomaa, että tässähän voi käydä ohraisesti, sille tulee mieleen, että pitäisikö hommata jälkeläisiä, Tapani Leimu huokaa. Nykyinen paksoi-lajike valikoitui kokeilujen kautta. Se ei lähde kukkimaan ihan niin herkästi kuin toverinsa ja suostuu myös kasvamaan samalla tavalla sekä kesällä että talvella, jolloin lajiketta ei tarvitse vuoden mittaan välillä vaihdella. Paksoi kasvaisi suomalaisilla kasvimaillakin, mutta Kainun mukaan ei luomuna. Talvella kasvihuoneessa riittää biologinen torjunta, mutta kesällä ötökkäpaine on siihen liian suuri. – Olen yrittänyt kasvattaa paksoita myös kotona ja sain aikaiseksi pitsimäistä, surkeaa tavaraa. Koska kyseessä on kaali, sillä on kaikki kaalin tuholaiset. Verrattuna meikäläiseen kaaliin paksoi on pehmeälehtinen, salaattimainen ja ötököille ihana. Siitä menee leuat mukavasti läpi, hän sanoo.