Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruoka: Mäti, wasabi ja yksi lumipallo

Ystävälläni ja minulla on ollut jo vuosia oma kuumalinja joulun alla. Meillä on ollut tapana soittaa toisillemme kysyäksemme vuosittain samoja ruokareseptejä. Minä tarvitsen aina ystävältäni mainion italiansalaatin ohjeen ja hän minulta mätihyytelön ohjeen. Kirjoitamme ohjeet huolimattomasti johonkin paperin palalle tai lehden reunaan, sillä puhelu on enemmän kuin pelkkä puhelu. Se on myös osa jouluperinteitämme ja samalla hyvän joulun toivotus. Ja molemmat tiedämme, että sama reseptien vaihto tapahtuu jälleen seuraavana vuonna. Jossain vaiheessa aatonaattoa puhelimeeni sitten kilahtaa viesti, että mätihyytelö on hyytymässä. Siitä tiedän, että ystävälle on joulu saapunut ja rauha laskeutunut taloon ja keittiöön. Mätihyytelö 150 g kirjolohen mätiä 2 dl smetanaa 2 dl kuohukermaa 1 pieni punasipuli 6 liivatelehteä 0.5 dl kiehuvaa vettä Mustapippuria Suolaa   Koristeeksi: tilliä voissa paistettuja saaristolaisleivän viipaleita Laita liivatelehdet likoamaan kylmään, runsaaseen veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä smetana ja kermavaahto. Silppua punasipuli hyvin pieneksi. Lisää mielesi mukaan punasipulia ja mausteet seokseen. Kääntele mäti joukkoon. Tarkista maku. Kiehauta vesitilkka. Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne kuumaan veteen yksi kerrallaan. Sekoita liivateseos nopsaan kermaseokseen ja kaada sopivaan vuokaan tai useampaan annosmaljaan. Laita kylmään hyytymään seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua koristele annos tillillä ja paahdetulla saaristolaisleivän palalla.     Wasabisilli Noin 500 g sillifileetä 2 prk smetanaa ( a 120 g ) 1 putkilo (170 g) majoneesia 2-3 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa 1.5 rkl wasabia 0.25 tl mustapippuria 2 punasipulia Sekoita smetana ja majoneesi keskenään. Mausta seos viinietikalla ja mustapippurilla. Lisää sitten makustellen wasabia, jotta saat mieleisen vahvuuden. Itse tykkään, että 1.5 rkl antaa sopivan vahvan maun. Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi. Sekoita ne kastikkeen joukkoon. Viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Lado kauniiseen purkkiin vuoroin silliseosta ja sipulirenkaita. Siirrä silli kylmään tekeytymään. Seuraavana päivänä silli on jo maustunut mukavasti. Englantilainen lumipallokakku Sokerikakkupohja 4 kananmunaa 2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Täyte 225 g maustamatonta tuorejuustoa ¾ dl sokeria 75 g voita sulatettuna 1 dl hasselpähkinärouhetta 50 g hillottua appelsiininkuorta ja/tai sukaatteja 50 g punaisia säilykekirsikoita 1 dl rusinoita Kostuttamiseen 1 sitruunan mehu 3 appelsiinin mehu 5 liivatelehteä Pinnalle 3 dl kuohukermaa 2- 3 rkl sokeria Valmista sokerikakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa vaaleanruskeaksi. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään seuraavaan päivään. Valmista täyte. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kirsikat pienemmiksi paloiksi ja sekoita yhteen hasselpähkinärouheen, appelsiininkuoren tai sukaattien ja rusinoiden kanssa. Yhdistä keskenään tuorejuusto, sokeri ja voisula sekä hedelmä-pähkinäsekoitus. Vuoraa noin litran vetoinen pyöreäpohjainen vuoka sokerikakkupohjan palasilla. Palojen muodolla ja saumakohdilla ei ole väliä, sillä kostutusliemi muokkaa muotoa ja kermavaahto peittää loput. Levitä syvennykseen puolet juustotahnasta. Levitä tahnan päälle kerros kakkulevyä ja tämän päälle loppu juustotahna. Peitä seos vielä kakkulevyn rippeillä kanneksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista sitruunasta ja appelsiineista mehu ja jatka tarvittaessa vedellä, jotta saat nestettä noin 3,5 dl. Kiehauta vesitilkka ja liota siihen liivatteet yksi kerrallaan. Kaada liivateseos appelsiini-sitruunamehun joukkoon. Valuta mehua kakun pinnalle ja reunoille, jotta se pääsee kostuttamaan kakkulevyjä kunnolla joka puolelta. Laita vuoka viileään odottamaan seuraavaa päivää. Kun on aika tarjoilla englantilainen lumipallo, kierrä nuolijalla kulhon reunat ja kumoa kakku tarjoiluastiaan. Peitä kakku sokeroidulla kermavaahdolla ja vie sitten tarjolle. Tiina Perähannu-Silvola