Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

100-vuotias MTK Vehmaa ajaa edelleen tuottajien etuja

Vehmaalle perustettiin maataloustuottajien etuja ajava yhdistys 8. joulukuuta 1919, kun Maataloustuottajien keskusliitto järjesti esitelmätilaisuuden Vehmaan Suojeluskunnan talolla, kerrotaan vehmaalaisen Kristiina Holmbergin laatimassa MTK Vehmaan historiikissa. Historiikissa sanotaan, että yhdistystoiminnan tarkoituksena oli alusta lähtien tarkoitus ajaa tuottajien etuja kunnallisella ja yhteiskunnallisella alalla, sovitella maataloudessa sattuvia työriitoja sekä edistää sellaisten parannusten aikaansaamista maataloustyöväen oloihin, että he tuntevat elinehtonsa turvatuksi. Samanlaiset tavoitteet MTK:n Vehmaan paikallisyhdistyksellä on nyt, 100 vuotta myöhemmin. MTK Vehmaa on arvostettu myös kuntarajojen ulkopuolella. Sen vastuullinen toiminta näkyy kauempanakin. Paikallisyhdistys juhli lauantaina 100-vuotisjuhliaan jo hieman ennakkoon Vehmaan koululla. Juhla alkoi ruokailulla, ja ruuan valmisti koulun kahdeksannen luokan oppilaat kotimaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Yhdistysväki kiitti oppilaita ja kotitalousopettaja Kaisa Kraatilaa ammattitasoisesta työstä. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen totesi juhlapuheessaan, että julkisuuden perusteella ruoka ja siihen liittyvät yksityiskohdat kiinnostavat suomalaisia nyt kenties enemmän kuin vuosikymmeniin. – Tämän kehityksen on oltava meille mahdollisuus. Meidän pitää huolehtia, etteivät maailman puhtaimman ruoan tuottajat voi jäädä häviölle kehityksessä. Viljasen mukaan maaseudulle, maataloudelle ja metsätaloudelle ennakoidaan hienoa tulevaisuutta. – Ruoan, uusiutuvan energian ja puuraaka-aineen kysyntänäkymät ovat hyvinkin myönteiset, mutta pidän selvänä että markkinoiden toiminnassa on rutkasti parannettavaa. Puumarkkinat toimivat jo nyt melko hyvin, mutta etenkin ruokamarkkinoiden toiminnassa on puutteita, tai pikemminkin täydellisiä vääristymiä, Viljanen sanoi. – Jotta suomalaiset saavat jatkossakin sitä suomalaista ruokaa, jota markkinatutkimusten perusteella haluavat, ruoan tuottaminen pitää olla kannattavaa. Ruoan tuotanto ei ole meille kannattavaa, ellemme saa laadukkaista tuotteistamme oikeaa, rehellistä, kustannukset, työn ja yrittäjäriskin kattavaa hintaa. Tällä hetkellä tuottajahinta on useimmissa tuoteryhmissä liian alhainen turvatakseen elinkeinojemme tulevaisuuden, Eerikki Viljanen sanoi puheessaan. Hän kritisoi kauppojen elintarvikkeiden halpuuttamisvimmaa. Eerikki Viljanen uskoo, että globaali siirtyminen fossiilitaloudesta biotalouden aikaan on mahdollisuus, joka voi nostaa maaseudun biomassan ja tuottajat merkitykselliseen asemaan. – Biotaloutta kun ei ole, eikä tule, ilman maaseudun osaavia, sitkeitä ja ammattitaitoisia yrittäjiä. – Väännöt esimerkiksi tulevaisuuden tuotantomuodoista, oli kyseessä sitten kuitu, ruoka tai energia, tulevat olemaan kovia ja yhä useammin niitä käydään kuntien, maakuntien ja Helsingin ohella myös Brysselissä ja kansainvälisillä areenoilla. Jotta pärjäämme näissä väännöissä, etujärjestömme pitää olla vahva, Viljanen sanoi. Hän uskoo, että MTK on vahva tulevaisuudessakin.