Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Viinin ja suklaan herkullinen liitto

Punaviinin kanssa pihvi ja suklaakonvehti jälkiruokakahvin kera, niin yksinkertaista se on monen mielestä. Mutta mitä jos unohdetaan pihvit ja kahvit ja yhdistetäänkin suklaa ja viini? Naantalilainen viiniasiantuntija, viinimestari Terhi Karhu yllyttää kokeilemaan uutta. Viinin ja suklaa yhdistämisessä voidaan korostaa makujen samankaltaisuutta tai hakea kontrasteja. Perinteisesti viinin on oltava suklaata makeampaa, mutta Karhu haluaa tietoisesti maistattaa suklaata jälkiruokaviinien sijasta kuivempien, niin sanottujen tavallisten viinien kanssa. – Idea on, että jos kotona on ruokailusta jäänyttä viiniä, niin voi kokeilla miltä ihan tavalliset markettisuklaapatukat maistuvat niiden kanssa. Ei tarvitse erikseen lähteä ostamaan jälkiruokaviinejä tai käsin valmistettuja konvehteja, jotka sitten pyörivät tastingin jälkeen kaapeissa, sanoo Karhu. Maistelutilaisuudet eivät ole vain viini-hifistelijöille tai asiaan vihkiytyneille harrastajille vaan sopivat yhtä hyvin ystäväporukalle, osaksi kavereiden kanssa syötävää päivällistä tai vaikka ohjelmanumeroksi juhliin. – Mieleenpainuvin teema oli ehkä ”jotain hyvää marraskuiseen räntäsateiseen iltaan”. Hauska oli myös miettiä Princen musiikkikappaleisiin sopivia viinejä, kertoo Karhu.   Viinin ja suklaan maistelu on Karhun mukaan nimenomaan mukavaa yhdessäoloa ja eri aistimusten ja mielipiteiden jakamisesta syntyvää keskustelua. Tällä kertaa viiniä ja suklaata maisteli Mietoisissa seurue, jossa osa oli viininystäviä ja osa heitä, jotka omien sanojensa mukaan ”eivät juo viiniä koskaan”. – Hirveä jännitys, eikö olekin? Mitä täällä kuuluu tehdä, apua jos se kysyy multa jotain? Mä nolaan itseni, en mä osaa maistella viinejä, nauratti Karhu muka-kauhuissaan. – Kaikki osaavat, koska ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Jos minä sanon, että mukavan hapokas ja marjaisa viini, niin se varmasti objektiivisesti pitää paikkansa, mutta teidän suussanne viini voi maistua aivan toisenlaiselle. Neljän makuparin maistaminen aloitettiin kuivan rosé-viinin ja chilisuklaan yhdistelmällä. – Jujuna on se, että maistetaan ensin viini itsekseen ja suklaa itsekseen ja sen jälkeen yhdessä. Mietitään, miten suklaa muuttaa viinin makua tai viini suklaan, alustaa Karhu. Makea maitosuklaa nosti viinin hapokkuutta esiin ja vähensi marjaisuutta. Kun vaihdettiin maistamisjärjestystä eli otettiin ensin viiniä ja sitten suklaata, suklaan rasvaisuus keveni ja chili korostui enemmän. – Nämä ovat hyvin pieniä nyansseja, muistuttaa Karhu. Viini korostaa yleisesti suklaan happamia, karvaita ja metallisia makuja. Tämän vuoksi suklaalle kannattaa yleisesti ottaen valita viini, jossa on hapokkuutta ja marjaisuutta. Toisena parina tarjoiltiinkin puolimakea, suhteellisen hapokas valkoviini ja appelsiinilla maustettu tumma suklaa. – Sitruksisuus korostuu tässä kombossa. Se, mikä maistui pelkässä suklaassa appelsiinina, niin viinin kanssa maistuu enemmän sitruuna tai jopa greippi, kuvailee Karhu omia tuntemuksiaan.   Kolmantena kokeiltiin täyteläistä punaviiniä tumman suklaan kanssa. 70 prosenttinen tumma suklaa maistui varsin karvaalle, mutta täyteläinen punaviini pehmensi makua. – Ensimmäistä kertaa suklaa paransi ja kevensi viinin makua raikkaammaksi, viinistä nousi esiin marjaisuutta suklaan kanssa ja tanniinisuus keveni paljon, kuuluivat kommentit. Viimeisenä maisteltiin makeaa ja marjaisaa kuohuviiniä, joka yhdistettiin joko valkosuklaapalaan tai tuhtiin suklaakakkuun. – Maistuu mansikkalimpparilta, oli testiryhmän ensimmäinen reaktio. Suklaaganachepiirakan päällä olleet marjat ja suolakiteet korostivat viinin hedelmäisyyttä. Kuohuviinin hiilihappo puolestaan kevensi valkosuklaan rasvaisuutta. Kaikkiaan suklaa-viini-maistelun tuloksena oli, että makea kuohuviini sopi suklaan kanssa parhaiten, myös rosé sai runsaasti ääniä, mutta perinteisemmät valkoviini ja punaviini eivät herättäneet niin paljon tunteita. Suklaaganache-piirakka Pohja: 75 g voita 200 g suklaatäytekeksejä 1 dl pähkinärouhetta (kanelia, kardemummaa) Täyte: 400 g tummaa suklaata 2 dl kuohukermaa 50 g voita ripaus suolaa (chiliä) Päälle: Sormisuolaa Vadelmia/karhunvatukoita tms. marjoja (Suklaarouhetta, pähkinöitä) Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi. Sekoita pähkinärouhe, mahdolliset mausteet ja sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistamisen ajaksi. Paloittele tai rouhi suklaa kulhoon, ripauta hieman suolaa ja chilijauhetta/kuivattua chilirouhetta mukaan. Kiehauta kerma ja voi keskenään. Kaada kuuma seos suklaan joukkoon. Anna seistä noin minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Peitä kelmulla. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja koristele haluamillasi marjoilla, pähkinöillä ja/tai suklaarouheella.