Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Paistettu turska

Turska on kummajainen. Arvostus riippuu kansakunnasta. Esimerkiksi Portugalissa turska on lähes pyhä kala. Kunnon portugalilainen syö pääsiäisenä turskaa. Lähivesiltä sitä ei aina saa tarpeeksi. Tuontikalaan pitää tyytyä. 1980 naapurissamme asui portugalilainen mies suomalaisen vaimonsa kera. Juuri aiemmin oli saapunut suolapulssi Pohjanmereltä Itämereen ja turska ui Suomeenkin. Se oli huikeata aikaa. Kelluimme veneellämme Airiston selällä pilkillä. Lasku ja veto ja turska. Sitä tuli aivan mielettömästi. Portugalilainen naapurimme käynnisti hankkeen ja keräsi pitkin rannikkoamme turskaa suolatynnyreihin laivalastillisen. Ja sitten laiva Portugaliin ennen pääsiäistä. Kaikki hyvin, kunnes Biskajan lahdella laiva syttyi tuleen ja upposi. Surullista. Mutta turska on erinomainen kala. Vietin Lofooteilla Norjassa aikanaan kalanpoikaslaitoksen konsulttina lähes talven. Silloin tutustuin turskaan, silloin rakastuin turskaan. Paikalliset valmistivat kuivaamaansa turskaa liottamalla kalan yön yli vedessä. Valmistettaessa laitettiin kattilaan vettä ja suolaa noin 5 prosenttia. Kattilaan ritilä ja kala sen päälle. Sitten vesi kiehumaan. Turska kypsyi koosta riippuen 10–20 minuuttia. Ja oli herkullista. Mustapippurirouhetta reilusti päälle, niin oli avot. Suomessa me paistamme turskan: Leikkaa turskafilee annospaloiksi ja paista 1/2 ruokaöljyä 1/2 voita seoksella paistinpannulla. Mausta merisuolalla ja mustapippurirouheella. Se on siinä. Pentti-Oskari Kangas