Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Nakkipiiloja Kirkon sopasta

Laitilan seurakunnan työntekijät ovat julkaisseet ruokaohjekirjan nimeltä Kirkon soppa, jonka myynnistä saatava tuotto menee Yhteisvastuukeräykseen. Kirjasessa on kaikkiaan 44 helpoksi maukkaaksi mainostettua reseptiä Tintin senegalilaisesta hedelmärahkasta Pulupastorin nokipannukahviin. Kirkon sopasta on käyty keskustelua ja tehty oivallista markkinointityötä myös paikallislehden palstoilla, kun joku Laitilan seurakuntalainen oli pahoittanut mielensä reseptistä Haudankaivajan lihapata. Mutta miten suhtautuu kirjaan ja sen resepteihin pappishenkilö? Sitä on helppo kysyä Taivassalon ja Kustavin seurakuntien vt. kirkkoherra Tiina Rautiaiselta, koska hän on pitämässä seurakuntien yhteistä rippikoululeiriä 17 nuorelle Taivassalon Mansikkakarissa eikä siten pääse karkuun. – Kirjanen on erinomainen idea helppoine ruokaresepteineen, jotka kannustavat kokeilemaan sellaistakin henkilöä, joka ole paneutunut alan nikseihin. Itse olen kotitalousopettajan tytär ja kasvanut ilmapiirissä, jossa ruokaa arvostettiin. Olen myös pienestä pitäen ollut mukana ruokaa valmistamassa ja oppinut siihen liittyviä menetelmiä. Ruokailu ja jos mahdollista myös ruuan valmistus on Tiina Rautiaiselle ennen muuta sosiaalinen tapahtuma. – Minusta on aina sääli, jos joutuu yksin nauttimaan hyvästä ruuasta. Yhdessä ateriointi on hieno tapahtuma, ja melkeinpä vielä ihanampaa on ruuan valmistus hyvässä seurassa. Rautiainen valmistaakin usein ruokaa 6-vuotiaan vanhimman lapsen lapsensa kanssa. Yksi suosittu valmistus on tuolloin nakkipiilot, joka löytyy Kirkon soppa -resepteistäkin. Sallan nakkipiilot Pohja 2,5 dl maitoa 25 g hiivaa 1/2 tl suolaa 6 dl vehnäjauhoja 50 g margariinia 1,5 dl juustoraastetta Täyte 1/2 dl ketsuppia 1/2 dl sinappia (2 kpl valkosipulin kynsiä) 16 nakkia voiteluun kananmunaa Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää muuta ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota liinan alla.Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kauli taikina pyöreiksi levyiksi, halkaisija noin 35 senttimetriä. Jaa molemmat levyt kahdeksaksi kolmioksi. Yhdistä ketsuppi ja sinappi (valkosipuli) ja levitä seos kolmioille. Aseta nakit kolmioiden leveämpään päähän ja kierrä sarviksi. Voitele sarvet kananmunalla ja paista noin 15 minuuttia. – Esimerkiksi yllätysvieraita varten pitää joskus nopeasti loihtia jotain pöytään. Suosikkini on tällöin maustekakku, joiden reseptejä Kirkon sopasta löytyy useitakin. Maustekakun voi maustaa lukuisalla eri tavalla. Oma ehdoton suosikkini on kardemumma, kertoo Tiina Rautiainen. Tiina-sisaren maustekakku 4 munaa 3 dl sokeria 1,5 dl laktoositonta kermaa tai kevytmaitoa 1,5 dl laktoositonta sulatettua voita tai margariinia 1 tl kanelia 0,5 tl kardemummaa 1 tl soodaa 3,5–4 dl gluteenitonta jauhoseosta Vatkaa munat ja sokerivaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään sekä varaa kerma/maito ja voi/margariini valmiiksi. Lisää vaahtoon vuorotellen kuivat aineet, voi/margariini ja kerma/maito. Nostele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (gluteiiniton) 2 litran rengaskakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti.