Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Yrttinen uunikala

Löytämäni keskiaikainen kalaruoka valmistetaan suutarista, joka on särkikala, meidänkin rannikolla yleisesti esiintyvä, mutta aliarvostettu hieno kala. Jos verkkoon tarttuu tai silmäkalvoon torilla, ottakaa ja syökää. Hienon hieno kala. Joskaan ei keskikesällä lämpimän veden aikana. Savustettuna erinomainen. Tämän reseptin voi toki toteuttaa myös muilla kaloilla. Siialla, hauella, isolla ahvenella, kuhalla jne. 1 kg suomustettu kala 150 gr purjoa 50 gr tilliä silputtuna 25 gr persiljaa pienennettynä 15 gr kirveliä leikattuna merisuolaa maun mukaan 1 l vettä ¾ l valkoviiniä Lämmitä vesi, valkoviini ja suola. Sekoita yrtit keskenään ja laita kalan sisään. Ompele vatsa kiinni. Kala laakeaan vuokaan ja kuuma neste mukaan. 160 astetta 45 minuuttia. Nosta vuosta ja kuivaa kala ja poista ompeleet. Kääri kala folioon, että se säilyy lämpimänä kastikkeen teon ajan. Kastike: 1 l kalan keitinlientä 2 dl kuohukermaa ½ sitruunan mehu 1 rkl tuoretta leipäraastetta merisuolaa Keitä keitinliemi niin, että puolet haihtuu. Lisää sitruunan mehu ja keitä hetken. Lisää kerma, sekoita ja keitä hetki. Lisää lopuksi leipäraaste, sekoita ja keitä hetki. Lisää suola. Kalan kastike on nyt valmis.