Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Vaatimattomasta kaalilaatikosta ministeritason herkuksi

Lokakuussa on valko- eli keräkaalin sesonki parhaimmillaan. Näin vuoden loppupuoliskolla korjataan talvikaalit. Ne ovat maultaan voimakkaampia kuin varhais-, kevät- tai kesäkaalit. Keräkaali on se tutuin ja suosituin kaali ruokakaupan vihanneshyllyssä. Valitse hyllystä tiivis ja painava kaali, vaikka sen leikkaaminen käy jo työstä, niinpä puukon on parasta olla hyvässä terässä. Keräkaali oli pitkään monissa maissa tärkein viljelty vihannes ja ravitsemuksellisesti merkittävä C-vitamiinin lähde. Kaalin historiallisesta tärkeydestä kertoo se, että aikaisemmin kasvimaita kutsuttiinkin kaalitarhoiksi. Lisäksi kaalista saa mm. A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Kaalissa on myös eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Kaalia pidetäänkin sitä terveellisempänä mitä karvaammalta se maistuu. Onneksi lempeällä hauduttamisella kaali muuttuu maultaan aivan uudeksi. Kaalilaatikon ohjeita on maailma pullollaan, tämä Ministerin kaalilaatikko on oma suosikkini. Tarina ei kuitenkaan kerro, kuka ministeri näin hyvää laatikkoa valmistaa. Ohje on hieman erilainen tavalliseen kaalilaatikkoon verrattuna, mutta hyvää tästäkin tulee. Ohjeen pitäisi olla neljälle, mutta mielestäni tästä riittää hädin tuskin kolmelle. Ilman päällysteitäkin tämä on herkkua ja piirun verran terveellisempää. Mutta vasta korppujauhojen, pekonin ja juustoraasteen kanssa tästä syntyy ministeritason herkku.   Ministerin kaalilaatikko noin 1 kg valkokaalia 4 rkl voita 1 tl suolaa 1 tl paprikajauhetta 400 g jauhelihaa 2 rkl tomaattiketsuppia 3 dl lihalientä voita vuoan voiteluun 2 kananmunaa 2,5 dl maitoa Päälle: juustoraastetta pekonisiivuja korppujauhoja   Pilko kaali ja ruskista se erissä voissa paistinpannulla. Laita ruskistunut ja pehmennyt kaali suureen kattilaan liedelle lihaliemeen hautumaan. Lisää kaalin seuraksi ketsuppi, suola ja paprikajauhe. Ruskista jauheliha ja lisää kaalin joukkoon. Anna muhia noin 20 minuuttia. Voitele uunivuoka voilla. Kaada kaali-jauhelihaseos ensin siivilään valumaan ja siitä uunivuokaan. Sekoita munamaito ja kaada seoksen joukkoon. Laita 175 asteiseen uuniin ensin noin 40 minuutiksi. Sen jälkeen lisää päällysteet ja jatka paistoa noin 10 minuuttia. Kaalilaatikko seuraksi kuuluu aina puolukat tai karpalot. Tiina Perähannu-Silvola