Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Lihakeskustelussa vääriä oletuksia

Helsingin ylioppilaskuntien opiskelijaruokala Unicafe sai aikamoisen mielipidemyrskyn aikaiseksi. Syynä oli ruokalan ilmoitus, että ensi helmikuusta alkaen se korvaa naudanlihan kokonaan sialla ja siipikarjalla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ei pitänyt Unicafen päätöstä järkevänä (HS 16.10.). Samoin ajattelee vielä valtaosa suomalaisista, mutta mielipideilmastossa on jyrkkä ero pääkaupunkiseudun ja maaseudun välillä. Maaseudun Tulevaisuus teetti lokakuussa gallupin, jossa kysyttiin, pitäisikö julkisissa ruokailuissa vähentää lihan ja maidon käyttöä ilmastosyistä. Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi 1 100 ihmistä. Maaseutumaisissa kunnissa 73 prosenttia vastaajista tyrmäsi idean, pääkaupunkiseudulla vain niukasti yli puolet. Myös vastaajan ikä vaikutti vastaukseen. Lihan ja maidon käytön vähentämistä kannattivat nuoret, nihkeimmin siihen suhtautuivat 45– 64-vuotiaat. Lihakeskustelua sinänsä tarvitaan. YK:n alainen Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi elokuussa raportin, jossa korostetaan lihansyönnin vaikutusta ilmastonmuutokseen. Erityisen haitallisena pidetään nautojen metaanipäästöjä sekä sademetsän raivausta soijarehun kasvattamisen ja lihakarjan laiduntamisen tieltä. Keskustelussa vain pitäisi muistaa, että kotimainen naudanliha on selvästi ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi brasilialainen naudanliha. Suomessa yli 80 prosenttia naudanlihasta tulee ruokapöytiin maidontuotannon sivutuotteena. Lisäksi HK Scan, Kesko, Arla, Unilever Finland, Norvida, Fazer ja Valio ovat tehneet soijasitoumuksen WWF:n kanssa. Yritysten sitoumus vähentää soijan tuotannon ympäristövaikutuksia tuottajamaissa. Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Perttu Virkajärven mukaan, vaikka kaikki suomalaiset luopuisivat kotimaisesta naudanlihasta, ilmastonmuutos ei siitä paljon hyödy (Yle 8.9.). Järkevämpää olisi vähentää ruokahävikkiä sekä kohtuullistaa ylipäätään kuluttamista ja lentomatkailua. Ympäristöjärjestö WWF:n suosituksen mukaan suomalainen kuluttaja voi syödä kohtuudella kotimaista luomu- ja luonnonlaidunlihaa. Ympäristön kannalta parasta lihaa on kestävästi pyydetty riista. Ravintoloiden ja kauppojen on vain ollut vaikea saada riistaa myyntiin. Mynämäessä viime viikolla avattu uusi riistantarkastuslaitos toivottavasti helpottaa tilannetta. Järkevämpää olisi vähentää ruokahävikkiä.